latinica  ћирилица
20/06/2024 |  13:28 ⇒ 13:39 | Autor: RTRS

PIK optužio vladajuću koaliciju u Srpskoj za napad na Dejton

Savjet za implementaciju mira optužio je vladajuću koaliciju u Republici Srpskoj za napad na Dejtonski mirovni sporazum, ustavni i pravni poredak, suverenitet i teritorijalni integritet BiH.
PIK - Foto: RTRS
PIKFoto: RTRS

kominikeu nakon dvodnevnog zasjedanja u Sarajevu, Upravni odbor PIK-a navode da suverenitet pripada BiH i da je njen teritorijalni integritet zagarantiran Opštim okvirnim sporazumom za mir.

- Entiteti unutar BiH nisu države, oni postoje isključivo na osnovu Ustava BiH i nemaju nikakav vlastiti suverenitet. Stoga, UO PIK-a poziva vladajuću koaliciju u Republici Srpskoj da obustavi sve aktivnosti koje podrivaju BiH, njene organe vlasti i njen multietnički karakter. UO PIK-a ponavlja da međunarodna zajednica zadržava neophodne instrumente za osiguranje poštivanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir - navodi se u saopštenju.

Dodaje se da "Republika Srpska nije potpisnica Opšteg okvirnog sporazuma za mir".

- Strane u Sporazumu obavezale su se da će u potpunosti poštovati suverenu jednakost, teritorijalni integritet i političku nezavisnost BiH i da će u potpunosti poštovati i promovidati ispunjavanje obaveza preuzetih aneksima Opšteg okvirnog sporazuma za mir, uključujući i njen Ustav - navodi se u saopštenju PIK-a.

Upravni odbor PIK-a bavio se i Nacrtom zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija, koji je oivučen iz procedure u Narodnoj skupštini Republike Srpske. U saopštenju "izražavaju žaljenje zbog negativnog efekta i štete koju je ovaj nacrt zakona već proizveo kada su u pitanju prostor za građansko djelovanje, sloboda udruživanja i sloboda izražavanja".

UO PIK-a je pozvao vlasti Republike Srpske da povuku odluku o kriminalizaciji klevete, kao i da, kako se navodi, obustave sve aktivnosti koje ugrožavaju politički pluralizam, slobodu medija, slobodu govora i prostor za civilno društvo, te stigmatizuju manjine.

- Ovakvom postupanju nije mjesto u demokratskom društvu i u suprotnosti je sa višestruko istaknutim opredjeljenjem rukovodstva Republike Srpske da radi na napretku cijele zemlje ka evropskim integracijama - navodi UO PIK-a.

U saopštenju PIK-a navodi se da je razgovarano o opšem političkom ambijentu u BiH, uz obraćanje potpredsjednika Republike Srpske Ćamila Durakovića o najnovijim dešavanjima u Republici Srpskoj, uključujući i trenutnu situaciju u Srebrenici.

UO PIK-a je "osudio besprimjerne pritiske na pravosuđe, posebno na Ustavni sud BiH".

- UO podsjeća institucije Republike Srpske da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće, te da su entiteti dužni da se u potpunosti pridržavaju Ustava i odluka institucija BiH. UO PIK-a pozdravlja imenovanje jednog sudije u Ustavni sud BiH od strane Predstavničkog doma FBiH i poziva Narodnu skupštinu Republike Srpske da brzo izvrši imenovanje dvojice sudija kako bi se uspostavio puni sastav Ustavnog suda BiH u cilju osiguranja njegovog efikasnog funkcionisanja - navodi se u kominikeu.

PIK dalje navodi da napadi na Kristijana Šmita i podrivanje njegovih aktivnosti ozbiljno utiču na provođenje civilnih aspekata Opšteg okvirnog sporazuma za mir.

- UO PIK-a poziva na hitno napuštanje politike Republike Srpske o nepriznavanju i nesaradnji sa visokim predstavnikom. UO PIK-a upozorava da je poštivanje Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH obaveza i očekuje od vlasti Republike Srpske da konstruktivno sarađuju sa visokim predstavnikom - navodi se u saopštenju.

Upravni odbor Savjeta za implementaciju mira pozdravio je odluku Evropskog savjeta od 21. marta 2024. godine da otvori pristupne pregovore sa BiH, što je, navode, istorijski trenutak za BiH i sve njene građane. UO PIK-a pozivao je sve institucije i političke aktere u BiH da iskoriste ovu priliku i rade zajedno na preduzimanju svih neophodnih koraka ka jačanju demokratije, učvršćivanju vladavine prava, garantovanju osnovnih prava i sloboda i borbi protiv korupcije.

UO PIK-a očekuje od organa vlasti BiH da bez daljeg odlaganja usvoje budžet institucija BiH za 2024. godinu, koji, navode, mora na adekvatan način podržati sposobnost svih institucija da pravilno funkcionišu i ispunjavaju svoje ustavne i zakonske obaveze, uključujući i one koje proizlaze iz procesa evroatlantskih integracija.

UO PIK-a naglašava da su pošteni i transparentni izbori od suštinskog značaja za funkcionalnu demokratiju i poziva sve aktere u BiH da osiguraju nesmetano provođenje lokalnih izbora 6. oktobra 2024. godine.

UO PIK-a poziva građane BiH da iskoriste svoje ustavno i demokratsko pravo i glasaju na izborima, koji bi trebalo da budu održani uz povećan nivo transparentnosti i integriteta. UO PIK-a "pozdravio je izlaganje Irene Hadžiabdić, predsjednice Centralne izborne komisije BiH, o pripremama za lokalne izbore, pohvalio aktivnosti i još jednom izrazio snažnu podršku Centralnoj izbornoj komisiji BiH". Predstavnici EU, OEBS-a i SAD-a informisali su UO PIK-a o pilot projektima koji imaju za cilj poboljšanje integriteta i efikasnosti izbornog procesa.

UO PIK-a pozvao je vlasti u FBiH da brzo izvrše preostala imenovanja u Ustavni sud FBiH i u regulatorna tijela, te da usvoje i provedu zakone koji osiguravaju veću transparentnost i integritet javnih funkcija, suzbijaju korupciju i podržavaju ekonomski rast. Ovi koraci su neophodni za dalje unapređenje funkcionalnosti entiteta.