latinica  ћирилица
20/06/2024 |  18:15 ⇒ 20:01 | Autor: RTRS

Dodik na Simpozijumu u Bratislavi: BiH primjer kršenja vladavine prava, velike sile pogazile Dejton (VIDEO)

Nelegitimni Kristijan Šmit svojim djelovanjem ugrožava funkcionisanje ukupnog pravnog i ustavnog sistema BiH, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, učestvujući na simpozijumu "Bratislava - prestonica mira", koja je održana pod pokroviteljstvom zamjenika predsjednika Nacionalnog savjeta Slovačke.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Dodik je učesnicima simpozijuma ukazao na kršenje međunarodnog prava od strane političkog Sarajeva i pojedinih ambasadarova u BiH.

Predsjednik Republike još jednom je istakao da se protivi uvođenju sankcija Rusiji, zbog čega je rukovodstvo Srpske izloženo pritiscima, ali i sankcijama.

Evropa i najglasniji zagovornici demokratskih sloboda i prava, davno su odustali od vrijednosti za koje se načelno zalažu - ovo je predsjednik Srpske prenio učestvujući na simpozijumu "Bratislava - prestonica mira".

Najvidiljivije je to na primjeru BiH gdje se krše svi postulati vladavine prava. Biranje i imenovanje visokog predstavnika jasno je definisano Dejtonskim sporazumom. Međutim, velike sile su, kaže, sve to podredile svojoj moći i pogazile ono što u Dejtonu piše.

- Samo je američka ambasada, podržana britanskom i njemačkom ovdje uvela jednog stranca Šmita, i rekla da je on visoki predstavnik. On danas mijenja odlukama zakone, on uvodi dopune zakona, on ugrožava funkcionisanje ukupnog pravnog i ustavnog sistema i sve ono što možemo da vidimo kao dekadenciju od ranije rečene vrijednosti Evropske unije - rekao je Dodik.

Na sve to, Evropska unija i zapadne zemlje ćute, rekao je Dodik. Učesnike simpozijuma upoznao je i o paradoksu da se zbog Šmitove odluke, protiv njega vodi sudski postupak.

Strani intervencionizam jasno se ogleda i kroz djelovanje Ustavnog suda BiH, ističe predsjednik Srpske.

- Od devet sudija Ustavnog suda, tri stranca Nijemac iz Njemačke, Nijemac iz Švajcarske i Albanac iz Albanije koji zajedno sa dva Bošnjaka muslimana u BiH donose sve odluke i mijenjaju ustavni i pravni politički sistem i nameću rješenja koja se dogovore najčešće u kancelariji američke ambasade ovdje u BiH - naveo je Dodik. 

I dok političko Sarajevo i zapadni sponzori djeluju protivustavno, predstavnici Republike Srpske koji ukazuju na to i ne žele da dozvole takvo djelovanje, pretežno na štetu srpskog naroda, bivaju sankcionisani, rekao je Dodik, ali i zbog neuvođenja sankcija Ruskoj Federaciji.

- Sankcije koje su uvedene Rusiji mi nismo podržali. Zato smo mi ovdje bili izloženi ogromnim sankcijama. U ovom trenutku čitavo rukovodstvo Republike Srpske je pod sankcijama SAD jer nismo dozvolili da BiH uvede sankcije Ruskoj Federaciji - istakao je Dodik.

Sve to dovelo je svijet u veliki nered iz čega će proizaći novi multipolarni svijet koji će zamijeniti unipolarnost. Dodik kaže da se na teritoriji Ukrajine odvija globalni sukob predstavnika kolektivnog Zapada protiv Ruske Federacije što je, ističe, svima postalo jasno.

- I ova situacija vezana za sukob u Ukrajini produkt je te želje Zapada da ovlada resursima, samo sada to rade na savremeniji način nego što je rađeno prije, putem oružanih napada, od Napoleona, Hitlera i drugih. Sada se to radi rušenjem režima, ugrožavanjem političkih sistema i rušenjem država - naglasio je Dodik. 

Nedostatak resursa izražen je u Evropi, kao i nedostatak političkih lidera sposobnih da vode samostalno Evropsku uniju. Zbog nerazumnih odluka da se uključe u sukob sa Rusijom, zarad američkih interesa, najveće posljedice sukoba u Ukrajini, smatra Dodik, imaće upravo Evropska unija.