latinica  ћирилица
24/06/2024 |  11:46 | Autor: SRNA

Dojčinović: U voćnjacima bez veće štete od grada

Veliko nevrijeme sa gradom u pojedinim dijelovima Republike Srpske nije napravilo veću štetu u voćnjacima, osim na području Prnjavora, izjavio je predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske Dragoja Dojčinović.
Voćnjak - Foto: RTRS
VoćnjakFoto: RTRS

- Par voćara u okolini Prnjavora je prijavilo štetu, a riječ je o oko 30 hektara voćnjaka. Štete su velike na kruškama, a ta proizvodnja podrazumijeva i najveće i najzahtjevnije ulaganje - rekao je Dojčinović.

On je dodao da na području Potkozarja i Majevice, gdje je i najintenzivnija proizvodnja voća, nije bilo štete.

Kada je riječ o ovogodišnjem rodu voća, Dojčinović je ocijenio situaciju solidnom u kojoj voćari, u globalu, mogu biti zadovoljni.

- Najlošije je rodila kruška viljamovka, podbacila je najmanje 80 odsto. Neke sorte šljive su potpuno izdale u mnogim dijelovima, a neke prerodile. Prinos će biti umanjen za čak više od 30 odsto. Ista situacija je i sa jabukom, sorte zlatni delišes i jonagold uopšte nisu rodile, ali tih sadnica imamo svega pet odsto, te će za oko 20 odsto biti umanjen rod - naveo je Dojčinović.

On je naglasio da će umanjeni rod nadomjestiti izuzetan kvalitet voća.

Dojčinović je pojasnio da je situacija takva jer su bile izuzetno visoke temperature u fazi cvjetanja voćke.

- Veću štetu smo ove godine imali od visokih temperatura, nego od mraza - rekao je Dojčinović.

On je dodao da imaju podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske kada je riječ o kapitalnim ulaganjima i zaštiti proizvodnje.

- Ministarstvo daje 70 odsto sredstava za kapitalna ulaganja i svi koji imaju mogućnosti bilo bi dobro da to odrade, ali od 420 voćara koliko ih imamo u udruženju svega se 31 prijavio. Dobili smo 1,3 miliona KM, ali mislim da nećemo uspjeti povući ni pola sredstava jer smo posljednjih godina u lošem finansijskom stanju zbog male proizvodnje i loše prodaje - istakao je Dojčinović.

Kao veoma dobru mjeru resornog ministarstva, on je naveo davanje besplatnih sadnica za podizanje novih zasada ili izmjenu sortimenta.

- U protekle četiri godine proizvođači su preuzeli oko 100.000 sadnica - zaključio je Dojčinović.