latinica  ћирилица
25/06/2024 |  11:52 ⇒ 14:41 | Autor: RTRS

Stevandić za RTRS: Odluka Suda BiH - krah pravnog sistema (AUDIO)

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je komentarišući odluku Suda BiH, koji je juče odbio žalbu SNSD-a na odluku CIK BiH, koja je krajem maja ponovo priznala listić PDP-a za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, da "ako su već htjeli da naprave nekakvu vrstu performansa ili problema, onda su mogli jednostavno da vrate to NSRS na odlučivanje, a ne da oni odlučuju umjesto NSRS".


Nenad Stevandić - Foto: RTRS
Nenad StevandićFoto: RTRS

- Ukoliko van zvaničnih kanala postoji nekakav dio koji govori o tome da postoje komunikacije, koje nisu zvanične i nisu objavljene, a da ih znaju ljudi prije nego što ih znaju istitucije, i Narodna skupština Republike Srpske, i oni koji su podnosili žalbu, onda je to jedan krah pravnog sistema i govori se o tome da se ovom zemljom upravlja ili iz OHR-a ili ambasada - izjavio je za RTRS Stevandić.

Smata je ovo sve možda i probni balon da se pokuša na neki način uvesti pravilo da se odluke donose van institucija, koje su za to nadležne, a to je NSRS.

- U svakom slučaju, cilj je sigurno rušenje vlasti na nivou BiH, prekompozicija van izborne volje srpskog naroda i svih građana Srpske, što ovome daje još drastičniju dimenziju. Siguran sam da ćemo morati da sjednemo unutar Srpske da se dogovaramo - rekao je Stevandić.

Sa druge strane, kaže "da je opasno da postoje oni, koji su oduševljeni mogućnošću da budu vlast, van volje naroda".

- To će dodatno uticati na to da stvore podjelu unutar Srpske: Јer uvijek je najveća podjela ako imate jednu vlast na nivou BiH, a drugu vlast na nivou Srpske, a volja naroda je identična - naveo je Stevandić.