latinica  ћирилица
25/06/2024 |  14:46 ⇒ 15:50 | Autor: RTRS

Košarac: Iluzorno očekivati da Konaković vodi samostalnu politiku

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac ocijenio je da je ministru inostranih poslova Elmedinu Konakoviću očigledno jako teško shvatiti šta znači biti demokratskom voljom izabran predstavnik naroda i nemati nijednog drugog nalogodavca osim naroda koji te izabrao.
Staša Košarac - Foto: Ustupljena fotografija
Staša KošaracFoto: Ustupljena fotografija

- Iza /predsjednika Republike Srpske/ Milorada Dodika stoje građani Srpske, koji su mu dali povjerenje na izborima. Dodik je izbor Srpske i njenih građana, čije interese zastupa i štiti - istakao je Košarac.

On je ukazao da iza Konakovića stoje Kristijan Šmit, Majkl Marfi i Ambasada SAD u BiH.

- To su age, a Konakovićevo je samo da zaveže konja gdje mu oni kažu - poručio je Košarac.

      View this post on Instagram

A post shared by Staša Košarac (@stasa.kosarac)

Prema njegovim riječima, iluzorno je očekivati da će Konaković iz takve pozicije voditi samostalnu i autentičnu politiku.

- Neće, jer bi to značilo izlazak iz Šmitovog i Marfijevog krila. Neće, jer bi to značilo izlazak iz zadatih koordinata i napuštanje nametnutih zapadnih narativa. Neće, jer bi to značilo poštovanje Ustava i Dejtona i politiku unutrašnjeg dogovora dva entiteta i tri konstitutivna naroda, bez stranaca - naveo je Košarac na Instagramu.

On napominje da Konaković to neće jer bi to značilo preuzimanje odgovornosti i vođenje autentične politike u interesu naroda koji te je izabrao, a za to treba imati mudrosti i hrabrosti.

Košarac kaže da Konaković to neće učiniti jer bi to značilo da se mora ugledati na Dodika.

- Zato nije iznenađujuće što Konaković nastavlja stazom koju su mu trasirali Marfi i Šmit. Na toj stazi će mu po isprobanoj matrici Milorad Dodik i Srpska uvijek biti krivci za sve. Tu su salve neosnovanih optužbi i manipulacija na račun Dodika i Srpske, tu je neizostavna mantra o malignom ruskom uticaju, blokadi evropskog puta i druge neistine i nebuloze - podvukao je on.

Košarac pita šta ostaje Konakoviću ako sve to napusti, te dodaje da je ko stoji iza njega - retoričko pitanje.

- Volja naroda čini razliku. U slučaju Konakovića - nepremostivu i nedostižnu - konstatovao je Košarac.

Konaković je na jučerašnjem sastanku ministara spoljnih poslova država članica EU u Luksemburgu ponovo iznio niz optužbi na račun rukovodstva Republike Srpske, posebno predsjednika Dodika zbog sastanaka sa predsjednicima Rusije i Bjelorusije nakon kojih zauzima stavove koji su, navodno, glavni razlog poteškoća BiH na evropskom putu.