latinica  ћирилица
25/06/2024 |  18:08 ⇒ 19:50 | Autor: RTRS

Gdje Konaković i njegovi istomišljenici vide "maligni ruski uticaj"? (VIDEO)

Rusija i maligni ruski uticaj - kada političko Sarajevo potroši sve teme za pokušaj urušavanja Republike Srpske i predsjednika Srpske Milorada Dodika, na dnevni red stavi ovu.
Elmedin Konaković - Foto: RTRS
Elmedin KonakovićFoto: RTRS

Tako ministar spoljnih poslova BiH Elmedin Konaković, učestvujući na sastanku ministara inostranih poslova EU i Zapadnog Balkana u Luksemburgu, da li u želji dokazivanja stranim nalogodavcima, nije propustio priliku da se još jednom požali na dobre odnose zvanične Banjaluke i Moskve. Na tu svoju opsjednutost ili paranoju od Rusije, dobio je šaljiv odgovor predsjednika Dodika.

Nova EU destinacija bh. diplomate, stara priča. Moglo bi se reći već dosta izlizana. Konaković je u Luksemburgu među ministrima inostranih poslova EU i Zapadnog Balkana govorio o predsjednicima Republike Srpske Miloradu Dodiku, Rusije Vladimiru Putinu i tobožnjem ruskom uticaju na ovim prostorima. Govorio ili ispunjavao zadatak zapadnih nalogodavaca ?

- Ruski uticaj nikada nije bio veći, imamo slike Dodika i Putina koji kritikuju Zapad. Imamo političare poput Milorada Dodika koji radi na dugme iz Moskve. Dodik više vodi računa o interesima ruskog nego srpskog naroda - rekao je Konaković.

Po principu kakve izjave Konakovića, takav i odgovor - Dodik je na društvenim mrežama postavio insert iz filma, kojim aludira na Konakovićevu "opsjednutost" Rusijom i ruskim uticajem.

Snovi su jedno realnost drugo. Ovaj video je najbolja mjera ozbiljnosti Konakovićevih istupa u Luksemburgu, saglasan je i politikolog Vojislav Savić.

- Kada neko u kontinuitetu daje neozbiljne političke izjave, kada se ne ponaša na politički ozbiljan način, vi nemate drugi način nego da odgovorite isto - kaže Savić.

Iz Republike Srpske pitaju gdje Konaković i njegovi politički istomišljenici vide taj maligni ruski uticaj?

- Uzmite samo koliko ima nvo organizacija koji su ruske ili proruske, a koliko zapadnih ovdje. Više je puno zapadnih koji se miješaju - naglašava Savić.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić rekla je da je Konaković opsjednut Rusijom i predsjednikom Putinom, ali ne zato što to hoće i želi, jer je i sam svjestan da ga od Rusije neće glava zaboljeti, već zato što je to interes njegovih aga /američkog ambasadora u BiH/ Majkla Marfija i Kristijana Šmita i, kako je i sam priznao, veže konja gdje mu aga kaže, pa tako se u svakom obraćanju mora dotaći Rusije i Vladimira Putina.

Iz Srpske pitaju zašto se Konakoviću priviđa ruski uticaj, a ne vidi ili zatvara oči pred ratnohuškačkim spotovima nekih zvaničnika Federacije BiH? Da li je federalni ministar policije Ramo Isak taj put u Evropu koji Konaković zagovara ili politička karikatura BiH?

- Ramo Isak, koji bi trebalo da garantuje sigurnost svim građanima u Federaciji, je suprotno od toga. Glavni podstrekač svega, sukoba i haosa. Ali može mu se jer ima podršku dijela međunarodne zajednice koja radi na raspakivanju Dejtona, te pravosudnih institucija i CIK-a, a sve sa ciljem stvaranja unitarne BiH - naglašava Vulićeva.

"Tik-tok" Ramo niti ima armiju, niti mu dvojica statista u stranačkom spotu nešto vrijede, kaže ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić. Ali spot još jednom pokazuje namjere bošnjačkih političara, koje su u ovom slučaju vidljive i jasno izrečene, a to je da ne postoji Republika Srpska i srpski narod na njenoj teritoriji, smatra Nešić.