latinica  ћирилица
26/06/2024 |  16:49 ⇒ 17:09 | Autor: SRNA

Kojić: Američki interesi su na štetu srpskog naroda

Ambasada SAD potvrđuje ono što uporno govore iz Republike Srpske, a to je da su američki interesi kada je riječ o BiH prvenstveno na štetu srpskog naroda, Republike Srpske, i onoga što jeste dejtonska BiH, izjavio je danas poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić.
Milorad Kojić - Foto: RTRS
Milorad KojićFoto: RTRS

- Oni u tom svom saopštenju govore da su zaštitnici Dejtonskog mirovnog sporazuma i da će biti sankcionisani svi koji ga krše, pa i kompanije. To nije sankcionisanje kršilaca Dejtonskog sporazuma, već kažnjavanje ekonomske stabilnosti Republike Srpske s ciljem njenog uništenja. I to je jasno i nedvosmisleno vidljivo upravo kroz ovo njihovo saopštenje, koje su pokušali da diplomatski ne uviju - smatra Kojić.

On je naglasio da Republika Srpska u okviru dejtonske BiH ima potpuni suverenitet zagarantovan u okviru zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, kao i zagarantovan sistem ekonomskog poslovanja pravnih i privrednih subjekata.

- Oni pokušavaju da to sruše, ali odgovor iz Republike Srpske uvijek je institucionalni. Ono što je postalo uslovno rečeno zastrašujuće jeste da Ambasada SAD i američki ambasador u BiH /Majkl Marfi/ sada nedvosmisleno svoje interese propagiraju unutar BiH, ali ti interesi su isključivo na štetu srpskog naroda - istakao je Kojić za Srnu.

Kojić je napomenuo da ulaženje u suverenitet bilo koje druge zemlje, što u ovom slučaju čini Amerika, znači da takav ambasador treba da dobije diplomatsku notu i bude protjeran iz BiH, ali, nažalost, zbog bošnjačke politike to u BiH neće moći da bude realizovano.

Ambasada SAD u BiH objavila je listu, kako su je nazvali, zajedničkih interesa Amerike i građana BiH među kojima je kao jedan od interesa navedena evroatlantska budućnost BiH.