latinica  ћирилица
26/06/2024 |  19:27 ⇒ 22:30 | Autor: RTRS

Odlukama CIK-a i Suda BiH obesmišljen izborni proces (VIDEO)

Centralna izborna komisija BiH organizovaće u ponedeljak, 1. jula, žrebanje za petog delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.
Dom naroda PS BiH - Foto: SRNA
Dom naroda PS BiHFoto: SRNA

U bubnju će se naći listići sa imenima Snježane Novaković Bursać koja je u Narodnoj skupštini Republike Srpske nakon opštih izbora 2022. godine izabrana u Dom naroda i Nenada Vukovića iz PDP-a čiju je listu nadležna Komisija u Narodnoj skupštini proglasila nevažećom.

Odluku Suda BiH, ali i namjeru CIK da lutrijom biraju delegate, u Republici Srpskoj ocjenjuju kao pravni besmisao i još jedan pokušaj otimanja nadležnosti.

Mada su opšti izbori okončani skoro prije dvije godine, a rezultati konačni i potvrđeni, CIK će, po nalogu Suda BiH, žrijebom odlučivati o sudbini petog delegata u Domu naroda PS BiH, iako je to zakonska obaveza poslanika Narodne skupštine Republike Srpske.

- Taj čin će da se dogodi u ovoj prostoriji i pozvaćemo sve zainteresovane političke subjekte da to posmatraju. I kada radimo žrijebanje radimo tako da se imena tih kandidatskih listi nalaze u dvije kuglice u jednoj staklenoj posudi i mi ćemo moliti sve vas da miješate i opipate te kuglice da ne bi bilo prigovora i onda ćemo znati rezultat žrijebanja - pojasnila je predsjednica CIK-a Irena Hadžiabdić.

Ukoliko sreća bude naklonjena Nenadu Vukoviću, CIK će morati da poništi ne samo listu na kojoj je ime Snježane Novaković Bursać iz SNSD-a, već i proceduru izbora preostala četiri delegata u Klubu Srba Doma naroda. Bez odgovora je bilo pitanje kako će CIK obrazložiti odluku o eventualnom prestanku mandata Novaković Bursać, jer ovakvu situaciju zakonodavac nije predvidio.

- Namjera im je očita da prekomponuju sastav Kluba Srba u Domu narodu i da se tamo instaliraju neki podobniji Srbi. Nema ovdje priče o pravu, ovo je čista politika, brutalna i neskrivena, a tužno je i žalosno što se neki raduju tome - kaže Novaković Bursać.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Ustav i zakoni jasno propisuju da delegate u Dom naroda bira Narodna skupština, a ne CIK i kuglice. Ako nešto nije bilo u redu izbore treba ponoviti u Skupštini, kaže Dodik, a ne preko Suda i CIK-a modelirati izbornu volju naroda. Dodaje da u žrijebanju i čitavoj farsi neće učestvovati.

- Pa ja sam i dobio sankcije što sam se borio za Republiku Srpsku da imamo dvotrećinsku većinu, da nas ne mogu preglasati, da imamo četiri delegata, da ne mogu da nam nametnu rješenja. Hoćete tog delegata da zajedno sa ovim iz SDS-a pokušate da promijenite strukturu... Ajde da vidimo, a šta mislite da ćete donijete zakone koji će biti na štetu Republike Srpsek? Nećete ih donijeti - poručio je Dodik.

U PDP-u ne kriju radost zbog odluke Suda BiH i mogućnosti da njihov delegat bude izvučen iz bubnja. Najavljuju promjene u vlasti na bh. nivou, kao sljedeću etapu, po SNSD-u, udruženih i osmišljenih napada na Republiku Srpsku. U SDS-u nisu spremni za avanturu promjene vlasti.

- Ne postoji nigdje u svijetu nijedan slučaj u kojem jedan isti Sud odlučuje tri puta i dva puta odluči na identičan način sa istom argumentacijom, a onda treći put po nalogu američkog ambasadora Majkla Marfija odluči potpuno drugačije. Unazad dva mjeseca imamo PDP koji se nude i koji kaže da će biti drugačije kada dobiju mandat - kaže delegat SDSD-a u Domu naroda PS BiH Radovan Kovačević.

Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac sramotno i zabrinjavajuće što predstavnici opozicije prihvataju da budu delegati iz "kinder jaja", umjesto da se afirmišu izbori koji su u skladu sa Ustavom.

Objavom rezultata izbora u Službenom glasniku stavlja se tačka na izbore, poručuju pravni stručnjaci. Kada su rezultati konačni po njima se ne može intervenisati, u suprotnom uvodimo se u vrtlog bezakonja i pravnu nesigurnost.

- Eventualno naknadno utvrđene nepravilnosti u proteklim, objavljenim, potvrđenim izborima mogu samo biti deklarativne prirode i smjernice da se ubuduće u propisima postupa na neki način koji će manje kršiti prava građana, a nikako retroaktivno čeprkanje ili mijenjanje već potvrđenih rezultata - navodi Branko Perić, bivši član CIK-a.

Osim političke implikacije rezultata žrijeba koji bi promojenio sastav Kluba Srba, nameće se fundamentalno pitanje - da li je Snježana Novaković Bursać bila delegat ili ne, šta sa odlukama i zakonima u čijem donošenju je učestvovala? Oni koji su sve ovo zakuvali nemaju ustavan i zakoniti odgovor na ta pitanja, kaže Petrić.