latinica  ћирилица
27/06/2024 |  22:46 ⇒ 28/06/2024 | 03:04 | Autor: RTS

Bajden protiv Trampa - sudar u Atlanti

Prelomni trenutak kampanje, ili nastavak paralelnih monologa glavnih pretendenata za mjesto predsednika SAD - DŽozef Bajden protiv Donalda Trampa, prva debata pred novembarske izbore. Debata počinje u Atlanti u tri sata poslije ponoći.
Debata Bajden-Tramp (Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS) -
Debata Bajden-Tramp (Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS)

Policija je zatvorile prilaze zgradi Si-En-Ena punih osam sati pred početak debate, na kojoj će stavove u ključnim problemima Amerike sučeliti glavni kandidati za mjesto predsjednika - DŽozef Bajden ili Donald Tramp. Diskretno, okolnim ulicama vozio je autobus iz kampanje trećeg kandidata, mlađeg Roberta Kenedija, koji se nije kvalifikovao za učešće u debati.

Prvi put od 2024. godine, Tramp i Bajden debatovati u pitanjima koja se smatraju ključnim za odluku birača ko će se od januara 2025. godine useliti u Bijelu kuću.

U prvu od dvije najavljene debate, Tramp ulazi sa minimalnom prednošću i masom problema sa sudovima, što mu, suprotno očekivanjima demokrata, nije ni malo naškodilo tokom dosadašnjeg toka kampanje. Tramp je, od nedavne presude suda u Njujorku, za potrebe kampanje prikupio 80 miliona dolara više od Bajdena.

Bajdenova administracija je, pak, suočena sa ekonomskim problemima, prije svega jer potencijalni glasači Trampa vide kao vještijeg ekonomistu. Bajden je, istovremeno, daleko ispred rivala kada je u pitanju očuvanje demokratije u SAD.

Iako u Americi spoljna politika nije najvažnije pitanje u predsjedničkim izborima, Tramp i Bajden će morati da se izjasne kako vide rješavanje problema nastalih potencijalno katastrofalnim ratovima u Ukrajini i Pojasu Gaze, kao i odnosima sa Kinom i Iranom.

Prenos će trajati sat i po i prvi put od 1976. godine u studiju neće biti publike. Oba kandidata pristala su da im se mikrofoni ugase kada nije njihov red da govore, čime se umanjuje mogućnost upadanja u riječ, ali i da nemaju uvodna izlaganja.

Imaće dva minuta da odgovore na pitanje, sa replikama od jednog minuta i odgovorima na replike. Moderatori će, takođe, imati diskreciono pravo da odobre dodatni minut. Na kraju debate, kandidati će imati dva minuta za završne argumente. Debatu će voditi voditelji Si-En-Ena DŽejk Taper i Dejna Beš.