latinica  ћирилица
28/06/2024 |  15:22 ⇒ 17:56 | Autor: RTRS

U nedjelju osveštanje Hrama u Istočnom Novom Sarajevu (VIDEO)

Za nedjelju 30. juni planirano je osveštanje Hrama u Istočnom Novom Sarajevu, posvećenog Svetom Varnavi Ispovjedniku Hvostanskom i Sarajevskom.
Pravoslavni krst - Foto: RTRS
Pravoslavni krstFoto: RTRS

Ispovjednik Varnava jedan je od mnogih kanonizovanih u Srpskoj pravoslavnoj crkvi koji su svojim djelom i životom vezani za Sarajevo.

Prisjećajući se njegove žrtve za pravoslavni narod tog kraja, Hram je sagrađen u naselju Vranješ kojem, nakon dejtonskog egzodusa, gravitira oko 1.400 domaćinstava. Uz blagoslov mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma, u nedjelju će i dio moštiju Svetog Varnave, koji su ranije doneseni iz Beočina u Sabornu crkvu u Sarajevu, biti preneseni u portu Hrama.

- Dio njegovih svetih moštiju će svečano da dođu i da se vrate ovdje u Sarajevo i time vidimo da ono što Bog tvori da je pravda dostižna i da njegov primjer i njegova svjetlost će svijetliti kroz vijekove, biće unesene ovdje u naš Hram da se cjelivaju, da se narod pokloni moštima Svetog Varnave da uzme blagoslov i ovo će biti istorijski događaj za Istočno Sarajevo i Sarajevo uopšte - rekao je jerej Boško Tošović, starješina hrama Svetog Varnave Ispovjednika.