latinica  ћирилица
28/06/2024 |  21:41 ⇒ 21:52 | Autor: RTRS

Velika litija prošla ulicama Brčkog

Vidovdan u Brčkom proslavljen je kao krsna slava crkvene opštine i grada. Nakon službe u Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice, velika litija, koju su predvodili učesnici bitke na Košarama, prošla je ulicama grada. Krst je nosio odlikovani borac Darko Anđelković.
Vidovdanska litija, Brčko - Foto: RTRS
Vidovdanska litija, BrčkoFoto: RTRS

"Vidovdanski dani", koji su mnoštvom kulturnih i sportskih manifestacija obilježili jun, završavaju velikim koncertom folklora, koji organizuje Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta".

- Vidovdan je veliki praznik u našoj crkvi Hristovoj. Vidovdan je uspomena na naše kosovsko stradanje, naše vaskrsenje i našu pobjedu u carstvu nebeskom. Vidovdan je u Brčkom i slava grada i mi pravoslavni u ovom mjestu veoma poštujemo taj praznik - rekao je Željko Matić, starješina Hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Srpskoj Varoši.

Siniša Milić, predsjednik Skupštine distrikta Brčko, naglasio je da je Vidovdan odredio genetski kod srpskog naroda.

- Vidovdan nije samo događaj istorijski, on je nešto što je odredilo, da tako kažem, genetski kod srpskog naroda i mi slaveći Vidovdan slavimo zapravo svoj rođendan, rođendan srspkog naroda i nacije - poručio je Milić.