latinica  ћирилица
28/06/2024 |  21:57 ⇒ 21:58 | Autor: TANЈUG

Hrvatska: Rezolucija o Јasenovcu neprihvaljiva, neprimjerena i nepotrebna

Hrvatska smatra neprihvatljivim, neprimerenim i nepotrebnim donošenje rezolucije čija namjera nije izgradnja kulture sjećanja i pomirenja, već instrumentalizacija sećanja na žrtve Јasenovca radi kratkoročnih političkih ciljeva inicijatora ove rezolucije, saopštilo je večeras Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske nakon što je Skupština Crne Gore usvojila Rezoluciju o genocidu u Јasenovcu i logorima Dahau i Mauthauzenu.
Zagreb - Foto: RTRS
ZagrebFoto: RTRS

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova u saopštenju izražava žaljenje što je Crna Gora, kako navodi, odlučila da zanemari pozive Hrvatske da ne politizuje žrtve Јasenovca i ne povlači poteze koji bi se na negativan način mogli odraziti na bilateralne odnose i evropski put Crne Gore.

Za usvajanje rezolucije glasao je 41 poslanik, jedan je bio protiv, a uzdržanih nije bilo.

- Pošto se Crna Gora stavila u položaj koji Hrvatska ne može da tumači dobrosusjedskim i suprotan je namerama razvoja prijateljskih odnosa, Republika Hrvatska zadržava pravo da reaguje na odgovarajući način - navodi se u saopštenju, u kome nije navedeno koje će poteze službeni Zagreb povući, prenijela je Hina.

Hrvatsko Ministarstvo ocenjuje da je nesumnjivo da je motiv za njeno donošenje sadržan u činjenici da je u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija inicirana rezolucija o Međunarodnom danu sećanja na genocid u Srebrenici, koja je usvojena 23. maja 2024.

Ovaj čin ne možemo smatrati dobronamjernim, navelo je hrvatsko Ministarstvo.

- Iz navedenog jasno proizlazi da je rezolucija o Јasenovcu doneta da bi se obezvredila i relativizovala rezolucija UN o genocidu u Srebrenici, koji je utvrđen nizom presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Јugoslaviju i u presudi Međunarodnog suda od 26. februara 2007. - navodi MVEP.

Hrvatska očekuje da će Crna Gora prioritetno pristupiti rešavanju pitanja utvrđivanja odgovornosti za "zločine koje su državljani Crne Gore izvršili tokom agresije na Hrvatsku 90-ih godina, što naročito uključuje i one počinjene prilikom napada na Dubrovnik koji je započeo 1. oktobra 1991. i opsade grada koja je trajala do maja 1992, kao i zločine počinjene nad hrvatskim državljanima u Crnoj Gori, uključujući u logoru Morinj u kojem je bilo zatočeno više od 350 hrvatskih državljana od septembra 1991. do avgusta 1992. i pitanje pravednih naknada za sve bivše logoraše", naglasio je MVEP.

Službeni Zagreb je i uoči stavljanja rezolucije u proceduru upozorio da ona može značajno usporiti put Crne Gore u EU, navela je Hina.