latinica  ћирилица
28/06/2024 |  22:51 | Autor: TANЈUG

Vrhovni sud SAD promijenio kvalifikaciju opstrukcije u optužnici protiv Trampa i drugih

Vrhovni sud SAD podigao je danas kriterijume za tužioce koji podižu optužbe u slučaju opstrukcije izbora, protiv Donalda Trampa i optuženih za napad na Kapitol 6. januara 2021. godine.
Donald Tramp (foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE / POOL) -
Donald Tramp (foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE / POOL)

Sudije su presudile sa 6 prema 3 da odbace odluku nižeg suda koja je dozvolila optužbu za ometanje zvaničnog postupka - to jest kongresnu potvrdu pobjede predsjednika DŽoa Bajdena nad Trampom koju su izgrednici pokušali da spriječe - koja je podignuta protiv optuženog DŽozefa Fišera, bivšeg policajca. Sudije su naložile nižem sudu da ponovo razmotri to pitanje, prenosi Glas Amerike.

Sud je, u odluci koju je napisao glavni sudija DŽon Roberts, zauzeo usko gledište o kvalifikaciji opstrukcije, uz dodatak da tužioci moraju pokazati da je optuženi "narušio dostupnost ili integritet“ dokumenata ili drugih zapisa u vezi sa zvaničnim postupkom ili pokušao to da uradi.

Robertsu su se pridružile kolege konzervativne sudije Klarens Tomas, Semjuel Alito, Nil Gorsač i Bret Kavano, kao i liberalna sutkinja Ketandži Braun DŽekson. Roberts je odbacio "labavije" tumačenje Sekretatijata za pravođe o tome šta predstavlja opstrukciju, i nazvao to "novom interpretacijom koja bi kriminalizovala širok spektar prozaičnog ponašanja, zbog čega bi aktivisti i lobisti bili u opasnosti da budu decenijama u zatvoru.

Konzervativna sudija Ejmi Koni Beret odvojila je mišljenje, a pridružile su se i liberalne sudije Sonja Sotomajor i Elena Kejgan.  Fišer je osporio optužbu za opstrukciju, koju su federalni tužioci podigli protiv njega i stotina drugih, uključujući Trampa, u slučajevima vezanim za 6. januar.

Tramp je suočen sa dvije optužbe u vezi sa opstrukcijom u okviru krivične optužnice od četiri tačke, podignute u slučaju koji je prošle godine pokrenuo specijalni tužilac DŽek Smit. Krivično djelo potpada pod Sarbanes-Oksli federalni zakon iz 2002. godine, koji je usvojen nakon skandala sa računovodstvenim prevarama u sada nepostojećoj energetskoj kompaniji Enron.

Federalni tužioci optužili su Trampa da je vršio pritisak na vladine zvaničnike da ponište rezultate izbora 2020. i ohrabrio svoje pristalice da marširaju na Kapitol 6. januara kako bi naterali Kongres da ne potvrdi Bajdenovu pobjedu, na osnovu lažnih tvrdnji o prevari sa glasovima.

Na dan kada je Kongres trebalo da potvrdi Bajdenovu pobjedu, Trampove pristalice su upale u Kapitol, probile barikade, napale policajce, uništavale zgradu i natjerale poslanike i druge da pobjegnu radi bezbjednosti.

Tramp i njegovi saveznici su takođe osmislili plan da koriste lažne delegate iz ključnih država kako bi spriječili verifikaciju.

Profesor Pravnog fakulteta Univerziteta DŽordž Vašington Rendal Elijason, bivši federalni tužilac, rekao je da odluka Vrhovnog suda možda neće spriječiti Smita da Trampa optuži za opstrukciju.