latinica  ћирилица
29/06/2024 |  11:53 ⇒ 20:01 | Autor: RTRS

Јadovno najveći lički grad pod zemljom - sjećanje na žrtve (FOTO/VIDEO)

Obilježena je 83. godišnjica od stradanja Srba u kompleksu ustaških logora smrti Gospić-Јadovno-Pag.
Služen parastos u Јadovnu - Foto: RTRS
Služen parastos u ЈadovnuFoto: RTRS

Parastos i pomen žrtvama, kod jednog od najvećih stratišta ovog logora - Šaranove jame na Velebitu, služio je episkop gornjokarlovački Gerasim.

Episkop Gerasim je istakao da je Јadovno danas najveći lički grad, grad koji se nalazi pod zemljom.

- Treba da se sjećamo, treba da dolazimo, da pamtimo. Ako već idemo na to, treba i da brojimo. Treba da kažemo istinu i svaku brojku, u suprotnom, može nam se ponoviti - jasan je episkop Gerasim.

Zloglasni kompleks logora Gospić-Јadovno-Pag, formiran je 24. juna 1941. godine i zamišljen kao mjesto za istrebljenje Srba i Јevreja iz cijele NDH. U nekoj od 32, do sada otkrivene velebitske kraške jame, na najmonstruozniji način, život je skončalo više od 20 rođaka Slobodana Uzelca iz Lipovog Polja.

- Iz našeg sela je najmanje jedno 200 duša doneseno ovdje. Mojih rođaka, stričeva, njegovih takođe - kaže Uzelac.

Zbog toga je sjećanje na naše nevino stradale pretke, naša dužnost i obaveza - ponavljaju i danas okupljeni na ovom stratištu.

Ove godine pomen stradalim precima odali su brojni Srbi iz svih krajeva Hrvatske, Srbije i Srpske.

- Naša dužnost je da čuvamo i njegujemo uspomenu na naše stradale pretke, gdje god da su stradali - poručeno je iz Јadovna.

Služen parastos u Јadovnu (Foto: RTRS)

U kompleksu logora smrti Gospić-Јadovno-Pag u Drugom svjetskom ratu za 132 dana ubijeno je najmanje 40.123 ljudi. U Metajni, na ostrvu Pag, otvoren je prvi logor za žene i djecu u Drugom svjetskom ratu.

Dan sjećanja na Јadovno uvršten je u kalendar obilježavanja značajnih istorijskih događaja Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.