latinica  ћирилица
29/06/2024 |  12:10 ⇒ 20:11 | Autor: RTRS

Banjaluka dobija Centar za inovacione projekte u oblasti tehničkih nauka (VIDEO)

Univerzitet u Banjaluci dobija Centar za inovacione projekte u oblasti tehničkih nauka. Rezultat je to sporazuma o specijalnim vezama koji su danas potpisali predstavnici banjalučkog i Univerziteta za tehnologiju i obrazovanje Tjenđin iz Kine. Na ovaj način jača se saradnja dva naroda i dva univerziteta.
Potpisan sporazum između između banjalučkog Univerziteta i Univerziteta za tehnologiju i obrazovanje u Tjenđinu - Foto: RTRS
Potpisan sporazum između između banjalučkog Univerziteta i Univerziteta za tehnologiju i obrazovanje u TjenđinuFoto: RTRS

Novootvoreni, savremeno opremljeni Centar pružiće studentima nova znanja iz oblasti tehničkih nauka i inženjerske prakse. Smješten je u prostorijama Arhitektonsko - građevinsko geodetskog i Šumarskog fakulteta.

- Današnji sporazum predviđa otvaranje novog centra, centra koji će biti posvećen tehničkim naukama. Želimo da se inovativne tehnologije u oblasti inženjerskih nauka primijene u edukaciji naših diplomiranih inženjera, studenata koji studiraju tehničke nauke - rekao je rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin.

Univerziteti iz Banjaluke i Tjenđina godinama sarađuju. Zajednički su realizovani brojni projekti kao što su otvaranje Konfucijevog instituta 2018. godine, prve Konfucijeve učionice u Gimnaziji, do formiranja Programa sinologije na Filološkom fakultetu.

- Drago nam je što je Konfucijev institut na Univerzitetu u Banjluci prepoznat kao platforma i most saradnje između dva Univerziteta, kao i između dvije zemlje, da sve više ljudi iz Banjaluke i okoline može da uči kineski jezik i da se obrazuje o kineskoj kulturi na Konfucijevom institutu - rekao je Luo Sjao Ru, direktor Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjaluci.

Kina je strateški partner Republici Srpskoj u mnogim oblastima, zato je važan nastavak saradnje sa tom zemljom, posebno kada je riječ o obrazovanju, rekao je ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir.

- Mi ćemo u narednom periodu moći da pomognemo univerzitetu i studentima da stvore novo iskustvo i praksu koju do sada nisu mogli da imaju. Nadam se da će ovo biti dobra i plodonosna saradnja i da će ovaj centar biti tačka razmjene studenta i nastavnog osoblja - rekao je Budimir.

Uspostavljanje partnerske saradnje sa velikim zemljama kao što je Kina, studentima tehničkih fakulteta Univerziteta u Banjaluci obezbijediće novi prostor za sticanje znanja i praktičnog iskustva.