latinica  ћирилица
29/06/2024 |  12:26 ⇒ 12:58 | Autor: TANЈUG

Evropski političari šokirani nastupom Bajdena u predsjedničkoj debati

Evropski političari šokirani su nastupom američkog predsjednika DŽozefa Bajdena na predsjedničkoj debati u četvrtak, svjesni da se drugi mandat Donalda Trampa sada još više približio uz sve što to implicira po uspon populizma na kontinentu, budućnost NATO-a, pitanja Ukrajine i Bliskog istoka.
Debata (Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS) -
Debata (Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS)

Glasovi očaja dopirali su sa svih strana mejnstrim političkog spektra, uz pozive Evropi da se još intenzivnije pripremi za drugi dolazak Trampa, prenosi britanski Gardijan.

Njemački stručnjak za spoljnu politiku partije CDU Norbert Retgen rekao je da noć debate neće biti zaboravljena.

- Demokrate sada moraju da preispitaju svoje izbore. A Njemačka se mora punom parom pripremiti za neizvjesnu budućnost. Ako sada ne preuzmemo odgovornost za evropsku bezbjednost, niko neće - naveo je on.

Poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski povukao je paralelu između Bajdenovog nastupa u debati protiv Donalda Trampa i propadanja Rimskog carstva.

- Marko Aurelije je bio veliki car, ali je pokvario svoje nasljedstvo prenijevši štafetu svom nesavjesnom sinu Komodu čija je katastrofalna vladavina započela propadanje Rima. Važno je upravljati svojom vožnjom do kraja i zalaska sunca - poručio je Sikorski.

Karl Bilt, kopredsjedavajući istraživačkog centra Evropskog savjeta za spoljne odnose i bivši švedski premijer, rekao je da je Bajdenov učinak bio toliko loš da se šest objavljenih upozorenja ovog savjeta o Trampovoj spoljnoj politici "sada obavezno moraju pročitati".

Јedno od upozorenja je da se ispod potencijalnih spoljnopolitičkih šokova koje bi Tramp izazvao krije duboka noćna mora.

Bilt je rekao da bi međunarodna koalicija “mogla da se pojavi kao okvir za populiste u Evropi kako bi uspostavili posebne veze sa Trampovim Vašingtonom.

On je dodao da bi Trampov ponovni izbor mogao da ohrabri populističku desnicu u Evropi da snažnije opstruira zajedničke politike i inicijative EU.

Bivši italijanski premijer Mateo Renci rekao je da Bajden jednostavno više ne može da uspije.

- Bajden je časno služio SAD i ne zaslužuje neslavan kraj, ali je promjena neophodna - naveo je Renci.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine nije odgovorilo na Trampove zloslutne opaske tokom debate da je Kijev uzeo previše vojne pomoći od SAD.

Tramp je ponovio svoju tvrdnju da Rusija ne bi pokrenula invaziju u punom obimu, da je on bio predsjednik 2022, i rekao je da će mirovno rješenje biti dogovoreno između njegovog izbora u novembru i inauguracije u januaru.

Moskva je pokazala ravnodušnost, saopštivši da Vladimir Putin nije imao posebnog razloga da se probudi kako bi posmatrao debatu.

Ruska zvanična štampa bila je manje milostiva.

- Bajden je neočekivano više puta pogriješio i mucao. Demokrate su već nazvale njegov nastup neuspjehom - zaključila je državna novinska agencija RIA.

U Velikoj Britaniji, premijer Riši Sunak je rekao da je jedina debata koja ga zanima bila ona koju je vodio sa opozicionim liderom Kirom Starmerom o planovima laburista da povećaju porez.