latinica  ћирилица
29/06/2024 |  12:28 ⇒ 12:34 | Autor: RTRS

Budimir: U dokumentu o razdruživanju nije traženo ništa mimo Dejtona

U dokumentu o mirnom razdruživanju sa FBiH ništa nije traženo mimo onoga što se nalazi u Dejtonskom mirovnom sporazumu, izjavio je profesor međunarodnog prava Željko Budimir.
Željko Budimir (Foto: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ bg) -
Željko Budimir (Foto: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ bg)

Budimir je napomenuo da "u ovim teškim okolnostima Srpska nudi Vladi FBiH da se politički izađe iz ove krize".

- Ako nas svaki dan napadate i svaki dan pokušavate da urušite nadležnosti Srpske samim tim i institucije i stabilnost u Srpskoj, pa šta možete da očekujete. Srpska samo može da traži da na jedan politički i pravni način izađe iz ove zajednice koja svaki dan potvrđuje da Srpskoj ne želi dobro. Tako da ono što se nalazi u sporazumu je u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i to je ono što treba isticati. Nismo tražili ništa što je izvan toga - naglasio je Budimir.

Budimir je poručio da je "Srpska strana potpisnica tog sporazuma, što znači da ako je mogla da ga zaključi kao strana, može da ponudi i ovakav sporazum".

- Vidjećemo kako će na to reagovati političko Sarajevo. Međutim ta kasabska politika do sada nije pokazala razumijevanja ni za šta tako da ne treba tu imati velika očekivanja, ali naše je da radimo - rekao je Budimir.