latinica  ћирилица
30/06/2024 |  10:09 ⇒ 10:47 | Autor: Agencije

Konaković optužio Lagumdžiju za skrivanje informacija

Kabinet ministra spoljnih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković uputio je dopis Misiji BiH pri UN-u u kojem optužuje ambasadora Zlatka Lagumdžiju za skrivanja informacija u vezi sa programom obilježavanja 11. jula u Njujorku.
Elmedin Konaković - Foto: RTRS
Elmedin KonakovićFoto: RTRS

Konakovićeva savjetnica Mirela Bubalo proslijedila je Misiji BiH pri UN-u pismo, u kojem je upozorila Lagumdžiju i njegovo osoblje, da njihove aktivnosti predstavljaju povredu službene dužnosti.

Takođe, dala im je rok da se do kraja sedmice izjasne o informacijama koje su im dostupne, jer će, kako se navodi, preduzeti korake i mjere protiv aktuelnog saziva Misije.

- Ni nakon više naših direktnih upita vezanih za dešavanja 11. jula u Njujorku od vas nismo dobili nikakvu informaciju, odnosno kako smo saznali iz više različitih drugih izvora, prikrili ste nam mnoge informacije koje su vam bile dostupne, a do današnjeg dana iste se niste udostojili podijeliti sa Kabinetom ministra iako znate da iskazano interesovanje. Naime, upoznati smo o tačnom terminu kada se planira određeni program 11. jula, o rezervisanoj Sali u UN-u i potvrdi koju ste dobili, informisani smo da ste već uputili poziv generalnom sekretaru da prisustvuje 11. jula u 11 sati programu obilježavanja, kao i nekim drugim zvaničnicima. Također, dobili smo informaciju o drugim brojnim gostima koji su pozvani, te već i potvrdili svoj dolazak kako iz BiH tako i svijeta - navedeno je u pismu.

Dalje se navodi da ništa od tog nisu dobili od Misije, iako su više puta tražili informacije.

- Vaše ponašanje i korespodencija sa Kabinetom ministra može se okarakterisati kao povreda službene dužnosti što povlači disciplinsku odgovornost državnog službenika, te se navedeno ponašanje, u smislu član 54. stav 2. Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, može kvalifikovati kao neizvršavanje ili nesavjesno i nemarno vršenje povjerenih poslova i zadataka, neblagovremeno i neuredno izvršenje povjerenih poslova i zadataka u državnoj službi i neprimjereno ponašanje prema građanima, saradnicima i drugim licima u vršenju državne službe ili u vezi sa službom, te prikrivanje informacija, a u sva tri slučaja, konkretno govorimo o vašem odnosu prema ministru - navedeno je u pismu.