latinica  ћирилица
30/06/2024 |  12:48 ⇒ 12:48 | Autor: SRNA

Vulin: Reakcija nečiste savjesti i istorijskih kompleksa

Potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da negativna hrvatska reakcija na crnogorsku Rezoluciju o genocidu u Јasenovcu reakcija nečiste savjesti i istorijskih kompleksa.
Aleksandar Vulin (foto: TANJUG / OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE / ANTON ANTANASIJEVIC) -
Aleksandar Vulin (foto: TANJUG / OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE / ANTON ANTANASIJEVIC)

Vulin je istakao da se drugo i nije moglo očekivati od vlade koja je formirana uz uslov da Srbi ne smiju ni da je podrže, ni da je čine.

- Za razliku od vremena vlade Nezavisne Države Hrvatske, u zabranama nisu pominjali pse, samo Srbe, ipak su napredovali - naglasio je Vulin.

On je ukazao na više razloga koji svjedoče da Srbija nije ni tražila, ni predložila Crnoj Gori da usvoji takvu rezoluciju u kojoj se ne pominju ustaše i hrvatska država.

- Da jeste, u tekstu Rezolucije bi se reklo da je genocid u Јasenovcu svojom politikom i zakonima omogućila NDH, a da su fizičke likvidacije na 57 opisanih načina počinile regularne snage NDH, hrvatske ustaše - naveo je Vulin.

Vulin je napomenuo da bi se u takvoj rezoluciji naglasilo i da je kompleks logora Јasenovac formiran odlukama legalnih i legitimnih organa NDH, kao i da bi se klanja nastavila i poslije 22. aprila 1944. godine da se jasenovački mučenici nisu sami oslobodili.

Da je Srbija tražila ili savjetovala donošenje Rezolucije o Јasenovcu, kaže Vulin, ne bi se u njoj pominjao Dahau i Mauthauzen, iako su i tamo stradale hiljade Srba, već bi se nabrajali drugi zločini hrvatskih ustaša i ne bi se zaobišlo Јadovno, Srem, Staro sajmište, Topovske šupe.

Dodao je i da bi se posebno zahtijevalo da se hrvatska država i narod prvi put nakon 80 godina izjasne koji im je stav o NDH i o Јasenovcu.

- Takođe, pitali bi ih da li osjećaju krivicu i kajanje, da li misle da potomci poklanih jasenovačkih mučenika zaslužuju da od njih zatraže oprost potomci hrvatskih ustaša i političkih nasljednika NDH - zaključio je Vulin.

Skupština Crne Gore usvojila je u petak Rezoluciju o genocidu u Јasenovcu i logorima Dahau i Mauthauzen.