latinica  ћирилица
30/06/2024 |  17:01 ⇒ 01/07/2024 | 07:18 | Autor: sputniknews.com

Veliki šumski požar kod Atine, u gašenju učestvuju brojni vatrogasci i 17 aviona (VIDEO)

Grčki vatrogasci bore se danas sa šumskim požarom južno od Atine, a njihove napore otežava jak vjetar, samo nekoliko sati nakon što su uspjeli da spriječe širenje vatre u planinskom području takođe u blizini glavnog grada.
Šumski požar u Grčkoj, ilustracija (Foto: EPA-EFE/YANNIS KOLESIDIS) -
Šumski požar u Grčkoj, ilustracija (Foto: EPA-EFE/YANNIS KOLESIDIS)

Desetine vatrogasaca, uz podršku 17 aviona, bore se da ukrote novi požar koji je izbio u rijetko naseljenoj oblasti u blizini grada Keratea, nekih 35 kilometara južno od Atine, prenio je Rojters.

Grčka televizija je prikazala najmanje jednu kuću u plamenu kao i visok stub dima koji se uzdiže iznad zapaljenih borovih šuma i maslinjaka.

Tokom vikenda izbile su na desetine šumskih požara širom Grčke, potpomognute jakim vjetrom.

Vatrogasci su i dalje angažovani na ostrvu Serifos gdje je juče izbio požar usred niskog rastinja i brzo se proširio, raspirivan jakim vjetrovima, a više kuća je oštećeno i nekoliko zaseoka je evakuisano.

Јoš jedan požar u planinskoj šumovitoj oblasti Parnita u blizini rezervata prirode nedaleko od Atine danas je oslabio, saopštili su zvaničnici.

Meteorolozi su naveli da se očekuje da će jaki vjetrovi prestati tek kasnije danas.

Šumski požari su uobičajeni u ovoj mediteranskoj zemlji, ali su postali razorniji posljednjih godina kako su ljeta postala toplija, suva i vjetrovita, što naučnici povezuju sa efektima klimatskih promjena, podsjetio je Rojters.

Poslije smrtonosnih šumskih požara prošlog ljeta i nakon najtoplije zime u istoriji, Grčka je uvela novu praksu, koja uključuje postavljanje dodatnog vatrogasnog vozila na svaki novi požar, kao i ubrzanje vazdušne podrške i krčenje šuma.