latinica  ћирилица
03/07/2024 |  07:44 ⇒ 09:18 | Autor: SRNA

Nastavak suđenje za zločine u Dobrovoljačkoj ulici

Pred Sudom BiH danas bi trebalo da bude nastavljeno suđenje Ejupu Ganiću i drugim optuženim za zločine nad vojnicima ЈNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine.
Dobrovoljačka - Foto: RTRS
DobrovoljačkaFoto: RTRS

Na ročištu 29. maja, svjedok Tužilaštva BiH Zoran Adžić ispričao je kako je ranjen u koloni u Dobrovoljačkoj 3. maja, nakon čega je prebačen na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, gdje je liječen devet dana prije nego što je razmijenjen.

Adžić je rekao da je 2. maja bio u kasarni u Lukavici gdje je predveče stigao Alija Izetbegović sa svojim ljudima, te da je dogovor bio da se 3. maja ide u iseljavanje komande Druge vojne oblasti koja se nalazila na Bistriku.

On je ispričao kako se kolona od 20 kamiona, koju je obezbjeđivao UNPROFOR, spustila u grad preko Vraca, te došla do Bistrika.

Naredba je bila da bez oružja evakuišu ljude bezbjedno do Lukavice, ali da su vidjeli da nešto nije kako treba čim su krenuli u koloni.

Adžić je posvjedočio da je kolona bila blokirana i da se pojavio ogroman broj vojnika, koji su skočili na kamion i uzeli im lično naoružanje.

On je naveo da nije bilo otpora, kao i da je potom vidio kako iz vojnog kombija izvode i razoružavaju vojnike, te čuo pucnje.

On je ispričao da je vidio vojnika kako ide i puca po vojnicima iz kombija, a potom je došao njemu iza leđa, promijenio okvir na kalašnjikovu i počeo pucati.

Adžić je rekao da je pao i da je vidio da je pogođen sa dva metka u noge.

Za napad na kolonu, ubistva, ranjavanje i zlostavljanje pripadnika ЈNA i civila optuženi su Ejup Ganić, Zaim Backović, Hamid Bahto, Hasan Efendić, Fikret Muslimović, Јusuf Pušina, Bakir Alispahić, Enes Bezdrob, Ismet Dahić i Mahir Žiško, koji su obavljali visoke političke, vojne i policijske dužnosti.