latinica  ћирилица
05/07/2024 |  12:09 ⇒ 12:11 | Autor: RTRS

OSTA VRS: Helez Srpsku i srpski narod ne može isprovocirati

Ministar odbrane BiH Zukan Helez, osvjedočeni neprijatelj Republike Srpske i srpskog naroda ponovo pokušava da zapali vatru u BiH, ponovo provocira, prijeti i vrijeđa, navodi se u saopštenju Organizacije starješina Vojske Republike Srpske .
Vojska Republike Srpske, organizacija starješina - Foto: RTRS
Vojska Republike Srpske, organizacija starješinaFoto: RTRS

- Nije shvatio, da on Republiku Srpsku i srpski narod ne može isprpovocirati, ne može uplašiti i ne može uvrijediti toliko snažno koliko je snažna volja Republike Srpske i srpskog naroda da čuva i sačuva svoju slobodu, svoju imovinu, svoje institucije i svoj opstanak na ovim prostorima, u skladu sa Dejtonskim mirovim ugovorom, Ustavom BiH i Ustavom Republike Srpske, u uslovima mira, na demokratskim principima i kroz konstruktivan dijalog tri konstitutivna naroda i dva entiteta - navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje, da Helezou u njegovim namjerama, niko neće pomoći, te da će toga postati svjestan prije ili kasnije, ali u međuvremenu, nanijeće veliku štetu mogućoj budućnosti BiH i njenih naroda.

- Republika Srpska i srpski narod su stvorili sve potrebne pretpostavke da sami odlučuju o svojoj sudbini, ukoliko drugi ne žele da razgovaraju o zajedničkoj budućnosti. Zukane, ako ti nisu rekli, svijet se ubrzano i radikalno mijenja i mnogo toga se promijenilo. Oružane snage BiH nisu tvoje, ti nemaš nadležnost nad namjenskom industrijom u BiH, ti nemaš pravo nikome da prijetiš. Kada se probudiš, može biti kasno, na nesreću svih u BiH - dodaje se u saopštenju.

Navode da, Helezove prijetnje, "penicilinom" su, kao i sve njegove dosadašnje prijetnje i ratnohuškački poklici još jedna nepotrebna provokacija bez ikakvih rezultata.

- Ako te zaista zanimaju savremene vazduhoplovne tehnologije, onda si mogao, o trošku BiH, otići juče na Pasuljanske livade i vidjeti kako funkcioniše "Komarac 2". Tamo bi bio dočekan kao pravi ministar susjedne i prijateljske zemlje, bez obzira što u BiH širiš mržnju i prijetnje prema srpskom narodu i Republici Srpskoj. Zapamti, mir i stabilnost, demokratski i konstruktivni dijalog nemaju alternativu - navodi se u saopštenju.