latinica  ћирилица
05/07/2024 |  13:13 ⇒ 13:19 | Autor: Agencije

UEFA žestoko kaznila Demirela

Јunak pobjede reprezentacije Turske u osmini finala Evropskog prvenstva bio je štoper Merih Demiral, koji je sa dva gola srušio Austriju i odveo svoj nacionalni tim u četvrtfinale.
Merih Demirel (foto: EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE) -
Merih Demirel (foto: EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE)

Međutim, tom prilikom je nedolično slavio, pa ga je UEFA i definitivno kaznila.

UEFA je Demirala suspendovala na dvije utakmice zbog toga što je što je rukama formirao tzv. vučji pozdrav, tj. napravio simbol organizacije Sivi vukovi.

To je simbol desničarske ekstremističke ideologije i prati je Savezna kancelarija za zaštitu ustava u Njemačkoj, a neke zemlje bi ga rado proglasile terorističkim.

"Sivi vukovi" vjeruju u superiornost "turske rase" i teže ujedinjenju svih turskih naroda u jednu državu, proširenu od Balkana preko centralne Azije do Kine, a u "tom carstvu" nema mjesta za neistomišljenike.

Iako su iz Fudbalskog saveza Turske najavljivali da će se žaliti, kada je pokrenuta priča o kazni njihovog štopera, UEFA je sada zvanično odlučila da Demirala suspenduje na dvije utakmice.

Prema tome, štoper Al Ahlija bi na Evropskom prvenstvu ponovo mogao da se nađe na terenu tek ako Turska izbori veliko finale.

Prije nego što mu je izrečena suspenzija, Demiral je isticao kako se ne kaje zbog načina na koji je slavio.

- Način na koji sam slavio ima veze sa mojim turskim identitetom, zato sam napravio ovaj gest. Video sam ljude na stadionu sa istim gestom. Ne postoji nikakva skrivena poruka - rekao je Demiral.

Štoper saudijskog Al Ahlija je najavio da će da ga ponovi.