latinica  ћирилица
05/07/2024 |  21:59 | Autor: TANЈUG

Orban odgovorio Borelju: Birokratske besmislice Brisela nisu donijele mir u Ukrajini

Premijer Mađarske Viktor Orban poručio je večeras da "upravo briselske birokratske besmislice nisu donijele nikakav rezultat u uspostavljanju mira u rusko-ukrajinskom sukobu".
Viktor Orban  (Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV) -
Viktor Orban (Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV)

- Ukoliko želimo da okončamo sukob, potreban nam je politički pristup, umjesto birokratskog - naveo je Orban na društvenoj mreži Iks, komentarišući objavu šefa diplomatije Evropske unije Žozepa Borelja.

Borelj je prethodno, na društvenoj mreži Iks napisao da posjeta Orbana Moskvi potpada isključivo pod bilateralne odnose između Mađarske i Rusije.

- Pozicije Evropskog savjeta po pitanju ruskog rata protiv Ukrajine isključuju zvanične kontakte između EU i Vladimira Putina. Premijer Orban, stoga, ne predstavlja EU - istakao je Borelj.

Ranije danas Orban je u Moskvi, nakon razgovora sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom rekao da Mađarska svoje šestomjesečno predsjedavanje Evropskom unijom vidi kao mirovnu misiju.

On je obećao je da će nastaviti da radi sa Rusijom i Ukrajinom na postizanju mira, rekavši u Moskvi poslije posjete Kijevu, da su stavovi strana o dogovoru međusobno udaljeni.