latinica  ћирилица
07/07/2024 |  18:27 ⇒ 20:14 | Autor: RTRS

Zašto je na katedrama za srpski jezik i književnost sve manje studenata? (VIDEO)

Da prilikom odabira budućeg zanimanja, humanističke nauke "gube trku", odavno nije novost. Nažalost, i na katedrama za srpski jezik i književnost sve je manje studenata. Sve manje se, čini se, cijeni pismenost u svim sferama, pa možda i ne treba da čudi što se za studiranje srpskog jezika i književnosti u narednoj akademskoj godini, na oba Јavna univerziteta u prvom upisnom roku, odlučilo svega sedmoro kandidata.
Srpski jezik - Foto: RTRS
Srpski jezikFoto: RTRS

Brojke neumoljive! Engleski, njemački, kineski jezik... mladima su privlačniji! Bar tako pokazuju rezultati prijemnih ispita u prvom upisnom roku.

- Mislim da je zato što naša struka i nije baš puno plaćena i niko od nas ko je upisao, ovo zato što vidi perspektivu u novčanom smislu, a uvijek kada je strani jezik u pitanju, uvijek je tu prevođenje kao profesija. To uvijek donosi više novca, pa možda zbog toga - rekla je Angelina Simić, student treće godine srpskog jezika i književnosti.

Da studira srpski jezik i njiževnost, Angelina se odlučila zato što voli svoj jezik, a po završetku studija radiće baš u učionici, a stečeno znanje na fakultetu primjenjivo je u različitim oblastima.

- Kao što su recimo oblasti PR. Poznajem mnogo mojih kolega koji rade u toj oblasti, takođe novinari, urednici. Postoje oblasti u kojima ta diploma može da se primjeni - smatra Aleksandra Vučanović, bibliotekar.

Sa povećanjem obima kreativnih industrija, dodaje Aleksandra Savić, iz Društva lektora, velika je potražnja za onima koji kreativno znaju svoj jezik i umiju taj jezik da pretvore u reklame, romane.

Na biroima za zapošljavanje je sve manje diplomiranih profesora srpskog jezika i književnosti, ali srpski jezik, generalno, mora da ima bolji status u društvu. Problemi su dublji, poručuju sa univerziteta.

Korak ka tome je i bolji nastavni plan i program u osnovnim školama, a koji podrazumijeva funkcionalno znanje i razvijanje ljubavi prema jeziku i pismenosti.

- Smatramo da je neophodno uvesti veći broj časova jer je to ustvari dvopredmetna oblast jezika i književnosti. Književnost naravno nema samo obrazovnu, nego i jaku vaspitnu ulogu - smatra Milanka Babić, Univerzitet u Istočnom Sarajevo.

Srpski jezik-da bude obavezan jednosemestralno na svim fakultetima, kažu profesori sa Srbistike, jer nam pismenosti nedostaje u institucijama, ustanovama, na ulici...

- Smatram da svaka institucija koja je dio sistema, od opštine pa nadalje, jer širi neku pisanu produkciju i odašilje javnosti, a o medijima da ne govorim - dodala je Babićeva.

Na kraju, vratimo se na početak... broj upisanih se možda i promijeni. Pred budućim studentima su još dva upisna roka...