latinica  ћирилица
08/07/2024 |  11:41 ⇒ 11:52 | Autor: RTRS

Metrics consulting: U Banjaluci mala razlika između Stanivukovića i Šobota, veliki procenat neodlučnih (FOTO)

Agencija za istraživanje tržišta i javnog mnjenja Metrics consulting objavila je rezultate istraživanje podrške kandidatima za gradonačelnika Banjaluke.
Istraživanje Metriks (Foto: instagram.com/metricsconsulting) -
Istraživanje Metriks (Foto: instagram.com/metricsconsulting)

- Aktuelni gradonačelnik Draško Stanivuković trenutno uživa najveću podršku, s obzirom na to da 34,3 odsto ispitanika koji se izjašnjavaju kaže da bi glasalo za njega. U stopu ga prati doktor Nikola Šobot, iako praktično još nije ušao u kampanju i političku arenu. Šobot već ima preko 30 odsto podrške. Treća prema odgovorima ispitanika je Јelena Trivić, sa 16,1 odsto podrške u našoj anketi - istakli su iz Metrics consultinga.

Ističu da trka za poziciju gradonačelnika najvećeg grada u Srpskoj postaje sve neizvjesnija.

- Kako se približava oktobar, razlika međukandidatima se sve više smanjuje, prateći naša prethodna istraživanja - naglasili su.

Ipak, kako su naveli, najzanimljivija situacija je među takozvanim "neodlučnim" glasačima, kojih ima 19,5 odsto.

      View this post on Instagram

A post shared by Metrics consulting (@metricsconsulting)

Ovaj broj je više nego dovoljan da bilo koji od kandidata odnese pobjedu u slučaju da pridobije neutralne, koji još uvijek nemaju čvrste političke preferencije.

- Ključna stvar tokom predstojeće kampanje biće upravo mobilizacija neutralnih glasača, na osnovu kampanje i predstavljene vizije Banjeluke od 2024. do 2028. godine. Ono što je važno napomenuti jeste činjenica da su se tokom anketiranja glasači aktuelnog gradonačelnika najslobodnije izjašnjavali o ovom pitanju - naveli su iz Metrics consultinga.

Naveli su da su četverogodišnji mandat i medijska prisutnost Draška Stanivukovića učvrstili njegovo biračko tijelo, koje svom favoritu daje otvorenu podršku, bez zadrške.

- S druge strane, relativno novi kandidat republičke vlasti Nikola Šobot, te prva žena opozicije čije granice još uvijek nisu potpuno jasne javnosti, Јelena Trivić, i dalje traže prostor za političko etabliranje kao kandidati za gradonačelnika. S obzirom na to, uvažavajući odgovore neutralnih ispitanika na pitanja o stanju u gradu i njihovu percepciju istog, možemo zaključiti da će dominantan dio neutralnih ispitanika "otići" na stranu Јelene Trivić i Nikole Šobota, dok će pridobijanje naklonosti ove grupe teško poći za rukom aktuelnom gradonačelniku - naveli su iz Metrics consultinga.