latinica  ћирилица
12/07/2024 |  11:55 ⇒ 12:06 | Autor: RTRS

U BiH skoro 400.000 osoba pati od konstipacije

Prema procjenama, u BiH blizu 400.000 osoba pati od konstipacije, a polovina njih nema adekvatan tretman uprkos dostupnim terapijskim opcijama, navela je doktorka Gordana Ljubojević.
Ilustracija - Foto: Ustupljena fotografija
IlustracijaFoto: Ustupljena fotografija

Savjete doktorke Ljubojević i Hemofarma objavljujemo u cijelosti:

Konstipacija je stanje u kom osoba, često uz neprijatan osjećaj nadutosti i bola, ima otežano i/ili neredovno pražnjenje crijeva. Prema procjenama, u BiH blizu 400.000 osoba pati od konstipacije, a polovina njih nema adekvatan tretman uprkos dostupnim terapijskim opcijama,

Stanje konstipacije može biti vrlo neugodno i frustrirajuće, jer značajno utiče na radnu produktivnost i ukupan kvalitet života. Neki autori čak navode da konstipacija izaziva "mentalnu torturu". Ipak, oni koji se suočavaju sa ovim stanjem često nisu dovoljno informisani, smatraju je za normalnu pojavu, često ne razumiju uzroke, a još češće ne razumiju posljedice neliječene konstipacije.

Upravo nedovoljna informisanost o samom problemu ili načinima liječenja mogu dovesti do hronične konstipacije i brojnih komplikacija. Konstipaciju treba liječiti, prvenstveno promjenom načina života ali i uz pomoć laksativa ukoliko ostale mjere nisu dale rezultat.

Kako prevazići konstipaciju?

Postoje koraci koji se mogu preduzeti za olakšanje simptoma konstipacije poput povećanja unosa vlakana, dodavanja u ishranu namirnica poput zelenog i fermentisanog povrća, mahunarki, kefira, lanenih ili chia sjemenki. Savjetuje se "uobročavanje", što znači da obroci trebaju biti redovni, jer oni pomažu da se uspostavi veza sa prirodnim refleksima pražnjenja.

Dovoljne količine tečnosti su od velike važnosti, kao i kontrola unosa kofeina i alkohola. Preporučuje se uzimanje tople vode u malim gutljajima ujutro na prazan stomak, u poziciji čučnja. Biljni čajevi, kao što su čaj nane ili kamilice, mogu pomoći u relaksaciji crijeva. Fizička aktivnost dokazano pomaže u održavanju pravilnog rada crijeva. Alternativno ili dodatno može se praktikovati lagana masaža stomaka u smjeru kazaljke na satu, u trajanju 2 do 3 min.

Toilet training i škrgutanje zubima

Možda zvuči čudno, ali pomaže - toilet training, odnosno redovan odlazak u toalet, svakog dana u isto vrijeme, a posebno nakon obroka. Iskustva govore da akupunktura može biti od pomoći, a zanimljivo je da škrgutanje zubima prilikom boravka na toaletu može stimulisati dio nervnog sistema koji je zadužen za probavu i tako potaknuti refleks pražnjenja. Primjena magnezijuma, vitamina B1, enzima i probiotika može pomoći pri rješavanju ili olakšavanju problema sa lošom probavom.

Ukoliko promjene u ishrani i načinu života ne pomažu potrebno je obratiti se ljekaru ili farmaceutu o primjeni laksativa ili potrebi za dodatnim ispitivanjima.

Medikamentozno liječenje konstipacije

Medikamentozno liječenje konstipacije može biti efikasno rješenje kada promjene u ishrani i načinu života nisu dovoljne, ali je najbolje lijekove kombinovati sa zdravim životnim navikama kako biste postigli najbolje rezultate i održali zdrav digestivni sistem. Prema aktuelnim preporukama ne treba oklijevati sa primjenom laksativa, posebno kada je riječ o akutnom ili sporadičnom problemu (npr. konstipacija koja se javlja zbog promjene sredine, tokom putovanja ili u predmenstrulanom sindromu). Lijekovi za konstipaciju se zovu laksativi, i postoji više tipova koji se razlikuju po načinu djelovanja.

Nerastvorljiva biljna vlakna spadaju u grupu laksativa koji povećavaju zapreminu stolice upijanjem vode, što ujedno podstiče i rad crijeva. Kod nas je najpoznatiji psilijum (Laxomucil). Oni se koriste za blagu do umjerenu konstipaciju. Potrebno je da se uzimaju sa dosta tečnosti i u dužem vremenskom intervalu, jer ne dovode odmah do olakšanja.
Osmotski laksativi privlače i zadržavaju vodu u crijevima, omekšavaju stolicu i olakšavaju njeno kretanje. Predstavnici su laktuloza, makrogoli i gorka so. Nježni su prema crijevima, ali je i za njihovo djelovanje potrebno da prođe 12 do 24 sata.

Nadražajni laksativi podstiču rad crijeva i ubrzavaju kretanje crijevnog sadržaja. Tu spadaju bisakodil (Dulcolax), sena i krušina. Bisakodil je lijek koji dodatno i omekšava stolicu. Ima brz i predvidljiv nastup dejstva što je prednost u odnosu na druge laksative, jer se može lakše previdjeti odlazak u toalet i uklopiti u svakodnevnu rutinu. Tablete djeluju za 6 do 12 sati, preporučuje se da se uzmu naveče kako bi se omogućilo jutarnje pražnjenje crijeva. Supozitorije djeluju brže, već za oko 30 minuta, i one su posebno pogodne za osobe kojima treba brzo pražnjenje crijeva i pred određene dijagnostičke procedure. Bisakodil se preporučuje kod povremene, kao i kod hronične konstipacije, a koristi se i kod ozbiljne konstipacije koja ne reaguje na druge tretmane.

Prokinetici povećavaju pokretljivost crijeva i tako doprinose bržem pražnjenju. Ovo je nova grupa lijekova, koja se koristi kod težih slučajeva hronične konstipacije uzrokovane slabom pokretljivošću crijeva. Koriste se isključivo na preporuku ljekara.

Hemofarmove suplemente koje pomažu kod konstipacije, poput Laxomucila, Magnetransa, te Probiotika možete pronaći na www.svakodobro.ba.

U sljedećim situacijama je konstipaciju potrebno shvatiti ozbiljno i potražiti stručnu medicinsku pomoć:

Ako imate jake bolove u stomaku, prisustvo krvi ili tamnu prebojenost stolice.
Ako se konstipacija pojavi iznenada, bez očiglednog razloga (posebno nakon 50. godine života).
Ako primijetite neobjašnjiv gubitak tjelesne mase ili anemiju.
Ako konstipacija traje duže od nekoliko sedmica, posebno uz pojavu slabosti, glavobolje ili groznice.