latinica  ћирилица
13/07/2024 |  10:08 ⇒ 11:31 | Autor: SRNA

Iduće godine počinje izgradnja memorijalnog kompleksa u Podrinju

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić rekao je da se prvi radovi na izgradnji memorijalnog kompleksa srpskim žrtvama u Podrinju očekuju u idućoj godini.
Vojska Republike Srpske - Foto: RTRS
Vojska Republike SrpskeFoto: RTRS

Egić je naveo da će Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite ove godine uraditi idejno rješenje, tako da će se definitivno znati koliko je novca potrebno, odnosno da Vlada Srpske planira novac u budžetu za narednu godinu za te namjene.

- Izgradnja će trajati, pretpostavljam, nekoliko godina, s obzirom na sam značaj i obim posla, a naravno i obezbjeđenje sredstva za izgradnju tog kompleksa. I premijer Srbije Miloš Vučević dao je obećanje da će Vlada Srbije vjerovatno učestvovati u pokrivanju određenih troškova na izgradnji - rekao je Egić.

On je istakao da o potrebi izgradnje memorijalnog kompleksa u Bratuncu ne treba ni govoriti.

- Znamo za velika stradanja srpskog naroda u tom dijelu Republike Srpske. Znamo da su žrtve 70 odsto bile civili i maloljetna djeca koja su masakrirana i mučena na razne načine od muslimanskih formacija koje su, nakon proglašenja zaštićene zone UN, iz Srebrenice napadale zaštićena srpska sela i srpsku nejač - rekao je Egić.

On je za Glas Srpske rekao da je svim Srbima, pogotovo ljudima koji su doživjeli lične tragedije, neprihvatljivo da niko od počinilaca nije kažnjen za te zločine.

Egić je poručio da treba biti uporan, istrajan i njegovati kulturu sjećanja i pamćenja, odnosno potomcima prenositi sve ono što se dešavalo srpskom narodu, da se to nikad ne zaboravi.

- Nikad nećemo odustati od kažnjavanja, od mišljenja i stava da se svi ti zločinci procesuiraju i da oni dobiju zasluženu kaznu -naglasio je Egić i dodao da je flagrantan primjer kršenja pravednog i pravičnog suđenja, uprkos svim dokazima o zločinima, Naser Orić.

Povodom obraćanja bošnjačkog člana Predsjedništva BiH u Srebrenici, Egić je rekao da je Bećirović održao zapaljiv govor koji je nedorastao političaru ranga funkcije koju obavlja.

- To niti je mjesto za takve govore, niti je ono o čemu je on pričao realno, niti ima veze sa stvarnošću - dodao je Egić.