latinica  ћирилица
13/07/2024 |  14:58 ⇒ 19:55 | Autor: RTRS

Obilježen Dan Trebinjske brigade (VIDEO)

Služenjem pomena za 258 poginulih boraca u crkvi Svetog Cara Lazara i polaganjem cvijeća na Spomenik braniocima, u Trebinju su obilježene 32 godine od osnivanja Trebinjske brigade Vojske Republike Srpske.
Trebinje - Dan Trebinjske brigade - Foto: RTRS
Trebinje - Dan Trebinjske brigadeFoto: RTRS

Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije služio je tim povodom pomen u spomen crkvi Svetog kneza Lazara za poginule borce Trebinjske brigade, dok su se brojne delegacije položile cvijeće na Spomenik braniocima Trebinja od 1991. do 1996. godine.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Trebinje Vlado Berak rekao je Trebinjska brigada sačuvala vojničku čast i odbranila Trebinje od daleko jačeg neprijatelja.

Predsjednik Odbora porodica poginulih boraca Gradske Boračke organizacije Ivan Koprivica rekao je da u Trebinju ima 650 djece poginulih boraca i da je ova organizacija blizu rješavanja problema njihovog zapošljavanja.

On je zahvalio Gradskoj upravi i institucijama grada na podršci.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da su i danas neophodni sloga i jedinstvo kao i devedesetih godina kada se branila Republika Srpska.

Ćurić je istakao da je boračka populacija zaslužila da joj se posveti pažnja.

Dan Trebinjske brigade uspomena je na 13. jul 1992. godine – kada je uz velike napore i požrtvovanost boraca uspješno slomljena neprijateljska ofanziva i Trebinje odbranjeno od napada regularne vojske Hrvatske.

Kroz Trebinjsku brigadu prošlo je oko 6.000 boraca iz koje je za odbranu Republike Srpske život dalo 258 njenih pripadnika.

Ta brigada je za svoj ratni put odlikovana "Ordenom Petra Mrkonjića", a veliki broj njenih pripadnika i drugim odlikovanjima i medaljama.