latinica  ћирилица
13/07/2024 |  16:27 ⇒ 19:50 | Autor: RTRS

Srpska će izgraditi Memorijalni kompleks u Podrinju (VIDEO)

Republika Srpska izgradiće "Memorijalni kompleks u znak sjećanja na muslimanske zločine u Podrinju, počinjene od '92-'95. godine", odlučila je Vlada Republike Srpske.
Bratunac, budući memorijalni centar - Foto: RTRS
Bratunac, budući memorijalni centarFoto: RTRS

Kompleks će biti izgrađen u opštini Bratunac, pored magistralnog puta Konjević Polje - Bratunac.

Vlada je zadužila Ministarstvo rada i boračko invalidske zaštite da u saradnji sa Ministarstvom finansija izradi idejno rješenje i utvrdi budžetski okvir za izgradnju ovog kompleksa.

Budući kompleks predstavljaće mjesto koje će simbolizovati stradanje gotovo 3500 ubijenih Srba Srebrenice, Bratunca, Zvornika Milića Šekovića, Vlasenice. Porodice žrtava ističu da je to nešto što čekaju 30 godina.

Iz organizacije porodica poginulih kažu da će budući memorijalni kompleks svima pokazati da su u i oko Srebrenice, takođe, stradali i Srbi.

- Svako onaj koji ulazi u Podrinje, koji ulazi u Srebrenicu u Bratunac, moraće da vidi 3.267 krstova. I apelujemo da ta procedura krene što brže i što ranije - izjavio je predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić.

Opština Bratunac na sjednici SO donijela je odluku o izmjeni regulacionog plana. Lokacija na kojoj će biti građen memorijalni kompleks nalazi se na lokalitetu Borkovac, uz magistralni put ka Konjević Polju.

- Siguran sam da ćemo imati idejno rješenje. Već je danas donijeta odluka, poslat je zahtjev da se prenese u vlasništvo 6.000 kvadrata na opštinu Bratunac - istakao je načelnik Lazar Prodanović.

Predsjednik Vlade Radovan Višković kaže da će Vlada obezbijediti novac, naglasivši da je krajnje vrijeme da Srpska ima takav centar.

- Mi već laniramo sredstva iz budeta za iduću godinu, vjerovatno da će gradnja trajati nekoliko godina sigurno 2-3 godine, riječ je o velikom prostoru. I ja ću iskoristiti svoju poziciju da pozovem, a sigurno će se i Srbija uključiti - dodao je Višković.

U okviru budućeg kompleksa, osim centralnog spomen obilježja, ideja je da se gradi srpski pravoslavni hram ili spomen kapela i multimedijalna muzejska postavka koja će svjedočiti o razmjeri zločina nad srpskim narodom.