latinica  ћирилица
13/07/2024 |  18:00 ⇒ 19:43 | Autor: RTRS

Tropske noći vrhunac toplotnog talasa - slično i narednih dana (VIDEO)

U Republici Srpskoj danas vrhunac toplotnog talasa. Danu u kojem je temperatura dostizala 40 stepeni, prethodila je najtoplija tropska noć. U Banjaluci i Bijeljini u 22 časa temperatura je iznosila iznosila 32 stepena.
Toplotni talas (Foto: EPA/JIM LO SCALZO, ilustracija) -
Toplotni talas (Foto: EPA/JIM LO SCALZO, ilustracija)

Mjere opreza su neophodne jer i naredni dani donose slično vrijeme - u utorak novi temperaturni rekordi i temperatura do 42 stepena.

- Danas je najtoplije je bilo u Banjaluci, u 12 časova izmjereno je već 35 stepeni - rekla je meteorolog Milica Đorđević.

Toplotni talas dan sedmi. Uključen je i crveni meteoalarm, što predstavlja najviši stepen opasnosti od sunčevih zraka. U pojedinim mjestima temperatura je danas dostizala i do 40 stepeni. Na put su otišli samo oni koji su morali.

Tropske temperature stvorile su kilometarske kolone na dionicama auto-puta kroz Hrvatsku. prema Јadranu, ali i kolone na graničnim prelazima. To najbolje znaju oni koji svaki dan zbog posla prelaze hrvatsku granicu.

Oni koji nisu na moru,spas od visokih tepmeratura pronašli su pored Vrbasa. Visoke temperature,bar prema prognozama meteorloga zadržaće se do kraja jula.

Prethodna noć u Srpskoj bila je najtopolija. Noćna teperatura oborila je rekord od 30 stepeni. Prognoze za naredni periodi nisu ohrabrujuće.

- Tako je sinoć bilo veoma toplo i sparno. Visoka vlaga prouzrokovala je visoke temperature. Ali, tako će biti i narednih dana ,naročito utorak kada možemo očekivati temperaturu i do 43 stepena - izjavila je Đorđević.

Ove temperature ne utiču na samo na hronično oboljele i starije osobe, u opasnosti su i mladi. Neadekvatna zaštita na plaži ili na poslu,stvara ozbiljne zdravstvene probleme.

- Bitno je da ostanemo u hladovini u nekim zatvorenim prostorijama u kojima je rashlađeno ali ne previše,jer promjena temperature mnogo utiče na promjene u organizmu - rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

A promjene prethodnih dana na svojoj koži najviše osjete mještani pojedinih banjalučkih naselja. Vode nemaju, bore se kako znaju i umiju. Pojedinim domaćinstvima su zbog nedostatka vode uginule i životinje.

U narednim danima očekuju se još veće temperature, što mještanima koji nemaju redovno snabdijevanje vode stvara veliku brigu.