latinica  ћирилица
17/07/2024 |  13:59 ⇒ 14:08 | Autor: RTRS

Šeranić u Pekingu na globalnom zdravstvenom forumu o pandemijama

Potpredsjednik Vlade Republike Srpske i ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić prisustvovao je danas otvaranju Treće konferencije Globalnog zdravstvenog foruma u okviru Boao foruma za Aziju koja se održava u Pekingu, NR Kini, od 16. do 18. jula 2024. godine.
Peking, otvaranje konferencije Globalog zdravstvenog foruma - Foto: Ustupljena fotografija
Peking, otvaranje konferencije Globalog zdravstvenog forumaFoto: Ustupljena fotografija

Glavne teme o kojima se govorilo na otvaranju konferencije i planarnoj sesiji bile su spremnost za pandemije, odgovor na njih, te međunarodna saradnja, zatim starenje populacije i epidemiološka tranzicija, kao i univerzalna pokrivenost zdravstvenom zaštitom.

O ovim temama ministar Šeranić razgovarao je danas, na marginama ovog događaja visokog nivoa, i sa Ban Ki Munom, predsjedavajućim Upravnog odbora Boao foruma za Aziju i nekadašnjim generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija, a zatim i sa doktorkom Ajlan Li, pomoćnicom generalnog direktora Svjetske zdravstvene organizacije Tedrosa Adanom Gebrejesusa za pitanja univerzalne pokrivenosti zdravstvenom zaštitom i zdravije populacije.

      View this post on Instagram

A post shared by Min. zdravlja i soc. zaštite (@ministarstvo.zdravlja.srpske)

Šeranić je sagovornicima predstavio aktivnosti koje se preduzimaju u Republici Srpskoj na planiranju bolje zdravstvene zaštite i približavanju ciljevima univerzalne pokrivenosti zdravstvenom zaštitom, naglasivši značaj međunarodne saradnje i prestižnih događaja kao što je ovaj za razmjenu dragocjenih iskustava.

Sa predstavnicima institucija pekinške opštine, ministar Šeranić je imao važne razgovore i u vezi sa mogućnostima za uspostavljanje saradnje između opštine/grada Pekinga i Republike Srpske u oblasti zdravstva, sa fokusom na tradicionalnu kinesku medicinu.

- Razgovarali smo o mogućnostima da se tradicionalna kineska medicina uvede kao izborni predmet na medicinske fakultete u Republici Srpskoj, a s obzirom na to da se u delegaciji Republike Srpske na ovom forumu nalaze i dekani ovih fakulteta - rekao je ministar Šeranić za kineske medije, tokom obilaska prostora Foruma u Nacionalnom kongresnom centru u Pekingu.

Prethodno je ministar Šeranić prisustvovao i sesiji konferencije posvećenoj skriningu i ranom otkrivanju karcinoma, a dan ranije i sesiji posvećenoj mentalnom zdravlju djece i adolescenata. O zaštiti mentalnog zdravlja, posebno mladih, ministar Šeranić je imao priliku da razgovara i sa doktorkom Margaret Čen (Margaret Chan Fung Fu-chun), predsjednicom Globalnog zdravstvenog foruma u okviru Boao foruma za Aziju i bivšom generalnom direktorkom Svjetske zdravstvene organizacije koja je na toj poziciji bila nešto duže od deset godina.

Globalni zdravstveni forum je platforma visokog nivoa za međunarodnu razmjenu u oblasti zdravstva koju je pokrenuo Boao forum za Aziju, poznati i kao „Azijski Davos“, a kako bi se u dijalogu i saradnji povezali vlade, biznisi, akademska zajednica, istraživači i mediji. Na konferencijama Foruma raspravlja se o najaktuelnijim temama iz oblasti zdravstva, sa fokusom na regionalne i međunarodne izazove, te zajednički rad na promociji razvoja zdravstvenog sektora, kao i zajedništvo u službi budućnosti čovječanstva.

Domaćini Treće konferencije Globalnog zdravstvenog foruma su Boao forum za Aziju, te Opštinska vlada Pekinga, a ministar Šeranić u Pekingu boravi na poziv Organizacionog odbora Foruma, uz podršku Ambasade BiH u NR Kini.