latinica  ћирилица
18/07/2024 |  12:20 ⇒ 12:20 | Autor: SRNA

Tegeltija: Uzunovićeva formalno potvrdila da se protiv Dodika vodi politički montiran postupak

Sudija Sena Uzunović formalno je potvrdila da se protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika pred Sudom BiH vodi politički montiran postupak, rekao je savjetnik predsjednika Srpske Milan Tegeltija.
Milan Tegeltija - Foto: RTRS
Milan TegeltijaFoto: RTRS

On je rekao da je Uzunovićeva tokom jučerašnjeg ročišta javno priznala da postupak protiv predsjednika Srpske ne vodi nezavisno, nepristrasno i samostalno i da se na nju vrši nedopustiv, protivustavan i protivzakonit pritisak.

- Sudija Uzunović je jasno istakla da se na nju vrše nedozvoljeni uticaji u smislu upravljanja sudskim postupkom, usmjeravanja postupka, donošenja procesnih odluka i omogućavanja konzumacije prava na odbranu predsjednika Republike Srpske - napomenuo je Tegeltija.

On je ukazao da je potpuno jasno da je taj sudski predmet, nakon ovog što je izjavila Uzunovićeva, već kontaminiran u procesnom smislu i da je u vodama antiustavnosti i protivzakonitosti.

- Iako je svima bilo jasno da je riječ o politički montiranom postupku protiv predsjednika Republike Srpske, ovom izjavom sudije Uzunović to je sada i formalno potvrđeno, zbog čega ishod postupka sa aspekta prava na nezavisan sud i prava na odbranu ima nedostatke koji ne mogu proći ni formalni test nezavisnosti i nepristrasnosti - rekao je Tegeltija.

On je naveo da niko sa strane, uključujući bilo koga iz Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH ili uprave Suda, ne smije uticati na donošenje procesnih odluka sudije u krivičnom predmetu, niti ga na bilo kakav način usmjeravati, jer se to smatra direktnim uticajem na nezavisnost i nepristrasnost sudskog postupka, uključujući konzumaciju prava na odbranu.

- Procesne odluke u sudskom predmetu su jednako važne kao i one materijalne, jer se procesnim odlukama sudije u sudskom predmetu direktno utiče na sadržaj, mogućnosti i kvalitet iznošenja odbrane, odnosno njima se direktno utiče na pravo na odbranu u sudskom predmetu - naglasio je Tegeltija.

Prilikom određivanja termina narednog ročišta u predmetu koji se pred Sudom BiH vodi protiv predsjednika Republike Srpske, Uzunovićeva je navela da je sedam puta odgađano ročište i da su iz VSTS-a BiH skrenuli pažnju da je Sud BiH upozoren i da im je preporučeno da se "suzbije praksa odlaganja ročišta".