latinica  ћирилица
18/07/2024 |  12:24 ⇒ 12:24 | Autor: SRNA

Požare u Sjevernoj Makedoniji gase i avioni iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Turske

Širom Sjeverne Makedonije gori nekoliko požara, a najviše zabrinjava stanje na planini Serta na području opštine Štip, iza sela Dragojevo, a tokom višednevnog kriznog stanja u kojem se zemlja nalazi, uvedena je i potpuna zabrana kretanja u šumama od 6.00 do 20.00 časova.
Požar, Sjeverna Makedonija (foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI) -
Požar, Sjeverna Makedonija (foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI)

U gašenju požara učestvuju avioni iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Turske, a Evropska komisija je takođe donijela odluku da mobiliše pomoć Sjevernoj Makedoniji za suzbijanje šumskih požara.

- Uspostavljanje kontrole nad požarom na planini Serta izuzetno je teško - rekao je direktor Centra za upravljanje kriznim situacijama Stojanče Angelov.

Na Serti je uočeno nekoliko požarnih mjesta, vatra gori uz sam put, a dodatni problem je strelište Krivolak, uprkos značajnom učinku letjelice uključene u gašenje, objavio je portal "Nova Makedonija".

Održan je i sastanak Štaba za zaštitu i spasavanje u Negotinu, nakon čega je saopšteno da je planirano gašenje požara iz vazduha i sa zemlje, kao i uključivanje svih raspoloživih letelica, odnosno helikoptera i "er traktora".

- Mjesto na planini Serti, prema samom poligonu Krivolak, nije bezbЈedno ni za dejstvo iz vazduha, ni za dejstvo sa zemlje. Tu se čuju eksplozije, pucnji neeksplodiranih granata i drugih neeksplodiranih eksplozivnih naprava. Pokušaćemo da uspostavimo protivpožarne ograde tamo gde teren dozvoljava. Da oru traktorima i buldožerima, da vatra ne može da prođe kroz njih - objasnio je Angelov.

On se juče sastao sa pilotima helikoptera koji učestvuju u gašenju požara, nakon čega je najavio da na planinu Sertu treba da polete svi raspoloživi "er traktori" - tri iz Uprave za zaštitu i spasavanje i dva iz turskih "er traktora", uz hrvatski "kanader".

- Danas ćemo pokušati da uspostavimo kontrolu nad velikim požarom na planini Serti. Letelica će delovati, na terenu imamo vatrogasne jedinice kojima se pridružuje 100 vojnika iz vojske, kao i tri desetina pripadnika policije - rekao je Angelov.

Nekoliko opasnih požara zahtijeva vazdušnu podršku, korištenjem vazdušnih "traktora" i helikoptera.

U gašenju požara učestvuju dva "er traktora" i jedan helikopter iz Turske, a prekjuče je iz Srbije upućen vatrogasni helikopter "kamov Ka-32" kapaciteta pet tona vode sa posadom od sedam članova, dok je Hrvatska poslala "kanader" sa dve posade.

Aktiviranjem Mehanizma civilne zaštite EU, u Makedoniji su raspoređena četiri helikoptera i tri vatrogasna aviona iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i Turske.

- Spremni smo da mobilišemo dodatnu pomoć. Uoči ovog leta izvršili smo značajne pripreme, angažovanjem preko 500 vatrogasaca, 28 aviona i četiri helikoptera raspoređenih širom Evrope - rekao je portparol Evropske komisije za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Balaš Ujvari.

Iz Centra za upravljanje kriznim situacijama saopštili su da je bilo ukupno 36 požara na otvorenom, od kojih je 18 bilo aktivno do juče.

On je naglasio da će za nekoliko opasnih požara verovatno biti potrebna vazdušna podrška. Riječ je o požarima u opštinama Čaška, Dolneni, Studeničani i Zelenikovo.