latinica  ћирилица
18/07/2024 |  12:36 ⇒ 15:05 | Autor: RTRS

Svesrpska podrška Vučiću za načelnika Srebrenice - poziv nezavisnom kandidatu da se povuče (VIDEO)

Političke partije iz Republike Srpske podržale su kandidata za načelnika Srebrenice Miloša Vučića, što je potvrđeno i na današnjem sastanku u ovoj opštini.
Sastanak u Srebrenici - Foto: RTRS
Sastanak u SrebreniciFoto: RTRS

Sastanku su prisustvovali predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, predsjednici DNS-a i Ujedinjene Srpske Nenad Nešić i Nenad Stevandić, predsjednik SRS Dragan Đurđević, potpredsjednica DEMOS-a Spomenka Stevanović, Petko Rankić iz Socijalističke partije i drugi predstavnici.

Dodik je nakon sastanka rekao da je razgovarano o tome kako obezbijediti Vučićevu pobjedu na lokalnim izborima, ističući da su sve političke partije jedinstvene o ovom pitanju.

On je rekao da predstavnik SDS-a nije prisustvovao sastanku, ali da ova stranka takođe podržava kandidaturu Vučića.

Dodik je rekao da će biti formiran izborni štab u Srebrenici i da je dogovoreno da predsjednik štaba bude aktuelni načelnik Mladen Grujičić.

- Između partnera postoje određene političke razlike, čak i lične, ali ono što je važno jeste da Srbi u Srebrenici prevazilaze animozitete i ujedinjuju se oko zajedničkog kandidata. Јa sam preuzeo garancije da vodim računa o tome - naglasio je Dodik i dodao da je dogovoreno da struktura vlasti nakon izbora bude takva da odgovara izbornom rezultatu.

Dodik je pozvao nezavisnog kandidata iz reda srpskog naroda da povuče kandidaturu.

- Pozivam nezavisnog kandidata Srbina da se ponaša srpski i odgovorno, da povuče kandidaturu i da Vučić ima sveukupnu srpsku podršku - rekao je on.

Dodik je rekao da će u narednim danima biti dogovoreno da se počnu obilježavati sva srpska stratišta na prostoru Srebrenice, za šta će biti obezbijeđena sredstva sa republičkog nivoa.

On je istakao da je potrebno napraviti operativni plan investicija za Srebrenicu i da će biti formirana radna grupa koju će činiti premijer Republike Srpske Radovan Višković, aktuelni načelnik Grujičić, Vučić i predstavnici političkih partija.

- Te investicije će doći od vlasti Republike Srpske i drugih mjesta i na godišem nivou taj program će pokrivati 10 miliona KM, što znači u naredne četiri godine ukupno 40 miliona KM - naveo je Dodik, dodajući da će odmah početi rješavanje pitanja vodosnabdijevanja.

Vučić je zahvalio Dodiku za doprinos postizanju dogovora oko zajedničkog srpskog kandidata u ovoj lokalnoj zajednici, kao i trenutnom načeniku Srebrenice Mladenu Grujičiću koji je iskazao nesebičnu podršku.

- Tu se vidi njegova politička odgovornost. Pored svih animoziteta koji su neminovni na lokalnom nivou uspjeli smo da postignemo dogovor - rekao je Vučić.

Grujičić je rekao da se sve može kad se Srbi slože.

- Mi ćemo ovu pobjedu izvojevati veoma lako, uz poštovanje principa i što je najvažnije, održati povjerenje među nama - rekao je Grujičić.

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić rekao je da međustranački razgovori lidera stranaka iz Republike Srpske nisu usmjereni protiv Bošnjaka, nego za bolji život stanovnika Srebrenice i privredni razvoj ove lokalne zajednice.

- Mi se ovdje ne dogovaramo protiv Bošnjaka, nego za bolji život Srebrenice, za vodosnabdijevanje, privredni razvoj i ostanak ljudi - istakao je Stevandić.

Lider DNS-a Nenad Nešić izrazio je nadu da će zajednički srpski kandida raditi na razvoju ove lokalne zajednice uz podršku vlasti Republike Srpske.

Potpredsjednik DEMOS-a Spomenka Stevanović rekla je da su sve stranke iskazale nepodijeljenu podršku Vučiću i da je bitno da su sve stranke uspjele da prevaziđu političke i lične animozitete, jer je u pitanju više cilj.

Predsjednik Srpske radikalne stranke Dragan Đurđević rekao je da je zadovoljan radom aktuelnog načelnika i izrazio nadu da će on sa svojim nasljednikom Vučićem u narednom periodu uspjeti da pokrene još inicijativa i projekata.

U ime Socijalističke partije Petko Rankić rekao je da je ta partija prva podržala Vučića koji će se, kaže, oduprijeti svim izazovima i raditi na razvoju Srebrenice.

Dragan Galić u ime Opštinskog odbora Narodne partije Srpske rekao je da su danas prevazišli krupne razlike, a sitne riješavaju u hodu.