latinica  ћирилица
18/07/2024 |  17:39 ⇒ 19:25 | Autor: SRNA

Podrška upotrebi zastave, grba i himne Srpske, te formiranju Muzeja VRS

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da predstavnici organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata i ratni komandanti Vojske Republike Srpske podržavaju Nacrt zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne, te da je na sastanku s njima dogovoreno da se krene i u formiranje Muzeja VRS.
Sastanak u NSRS - Foto: RTRS
Sastanak u NSRSFoto: RTRS

Stevandić je izrazio zahvalnost za navedenu podršku aktu koji je predložio, a tiče se, kako je naveo, vraćanja i korišćenja zastave, grba i himne Srpske u javnim prostorima, insitucijama, kancelarijama, na trgovima.

On je nakon današnjeg sastanka sa predstavnicima organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata o Nacrtu zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne rekao da je na ideju okupljenih koncipiran prijedlog da se formira Muzej VRS.

- U tom muzeju bi bili brojni eksponati putem kojih bi naša djeca i budući naraštaji trebali da vide ono što ima vezu sa našom nacionalnom istorijom i stvaranjem Srpske - rekao je Stevandić.

On je obećao da će ideju o formiranju Muzeja VRS "pogurati" da bude odluka Vlade i finansijski podržana.

Ratni starješina VRS iz Banjaluke Velimir Vukajlović je rekao da su za ovdašnji srpski narod bitni zastava, grb i himna, jer je to važno za trajno očuvanje identiteta.

- Srpska treba da vječno postoji i ima svoja obilježja, jer je i to ono za šta smo se borili i dali ogromnu žrtvu - rekao je Vukajlović i dodao da je više nego pozitivna inicijativa za osnivanje Muzeja VRS.

Sastanku sa Stevandićem prisustvovali su nekadašnji komandanti Vojske Republike Srpske, predstavnici Boračke organizacije Srpske, Organizacije amputiraca "Udas" i Udruženja "Veterani Republike Srpske".

Pomenutim nacrtom zakona je predviđena mogućnost da se zajedno sa isticanjem zastave i grba ili amblema Republike Srpske i izvođenjem himne Srpske mogu isticati zastave i grbovi i izvoditi himne stranih država sa kojima Republika ima potpisan Sporazum o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa, odnosno država sa kojima pojedini ili svi konstitutivni narodi ili ostali ili građani u Srpskoj imaju zajedničko istorijsko, kulturološko i tradicionalno nasljeđe.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 2. jula Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda i zaključke u vezi sa ovim dokumentom sa Svesrpskog sabora u Beogradu, a 4. jula Nacrt zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne.