latinica  ћирилица
18/07/2024 |  19:10 ⇒ 20:04 | Autor: RTRS

Zapad se "otima" za prirodne sirovine Srbije; I Srpska sve privlačnija (VIDEO)

Njemački kancelar Olaf Šolc dolazi u zvaničnu posjetu Srbiji. Zajedno sa njim, Beograd će posjetiti i potpredsjednik Evropske komisije. Teme razgovora biće i politika i ekonomija. Najvažnija biće prirodna bogatstva kojima raspolaže Srbija. Već godinama se mnogi otimaju za minerale koje Srbija ima, posebno litijum. Ukoliko se ostvare planovi rukovodstva Srbije, uz očuvanje okoline, to bi umnogome doprinijelo ekonomskom razvoju. Tim putem planira i Republika Srpska, koja takođe raspolaže velikim prirodnim bogatstvom.
Litijum (Foto: EPA/LUIS GANDARILLAS) -
Litijum (Foto: EPA/LUIS GANDARILLAS)

Srbija je u protekla 24 časa bila jedna od udarnih tema evropskih i regionalnih medija. Razlog tome jeste najava neočekivane posjete njemačkog kancelara Olafa Šolca. U Beograd stižu i predstavnici Evropske unije. Svi dolaze zbog istog razloga - prirodnih bogatstva. Najavljeno je potpisivanje memoranduma o strateškom partnerstvu o održivima sirovinama. Predsjednik Srbije kaže da je glavni uslov da se većina minerala prerađuje u Srbiji.

- Može mali dio da ide u sirovine, a sve drugo iz Srbije morate da uvozite baterije. Hoćete ove, hoćete one. Pošaljite ih u Srbiju. Hoćete Korejce, Kineze, koga god hoćete. Ali mora baterije da budu proizvedene u Srbiji bar za 85, 86, 87 odsto od sirovine, pa baterije da izvozite tu ako hoćete - maglasio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Srbija je bogata brojnim mineralima. Među njima i jedan od najtraženijih na svijetu, litijum, koji se koristi za izradu punjivih baterija za telefone, računare i automobile. Mineral koji Evropa nema a koji je neohodan za zelenu energetsku tranziciju. Osim litijuma, Srbija je "zanimljiva" i zbog jadarita.

- Mi želimo da vidimo da dolaze ozbiljne kompanije a ne samo da se vade sirovine jadarita iz Srbije. A ništa neće biti rađeno mimo interesa naše države i naših građana i niko se neće igrati sa zdravljem i životima građana i prirodnim resursima Srbije - rekao je premijer Srbije Miloš Vučević.

Procenjuje se da Srbija raspolaže sa oko 1,2 miliona tona litijuma. Ukoliko se uspije u naumu, i sva ili gotovo sva prerada bude u Srbiji, dobiti od eksloatacije prirodnih resursa biće veliki.

- Istina je da BDP može da raste 20 odsto ukoliko budemo dovoljno pametni i dovoljno radimo da čitav lanac vrijednosti bude u Srbiji. Što može da nam donese oko 10 milijardi evra dodatnih investicija u Srbiju samo do 2030. godine i da stvori dodatnih 20 hiljada radnih mjesta - poručila je predsjednica Narodne skupštine Srbije Ana Brnabić.

Sa velikim prirodnim potencijalom može se pohvaliti i Republika Srpska. Od ležišta litijuma, magnezijuma i bora na području Lopara, do olova i cinka kod Foče i na Ozrenu. Predsjednik Srpske Milorad Dodik kaže da institucije sa stručnjacima već dugo rade na istraživanju ležišta mineralnih sirovina.

- Republika Srpska ima ogromno bogatstvo kada je riječ o mineralnim sirovinama, koje već dugo istražujemo i nastavićemo sa tim aktivnostima, jer je riječ o sirovinama ogromne vrijednosti koje će značiti samo jedno - dalji napredak i razvoj Republike Srpske. Mi vjerujemo da će naši zajednički napori sa Srbijom i Mađarskom, pa zašto ne i sa partnerima kao što je Njemačka, postići najbolje razvojne benefite - poručio je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Sa eventualnim eksploatacijama u Srbiji ali i Republici Srpskoj neće se kretati prije nego se čuje mišljenje stručne javnosti.

- Suštinski mislim da struka treba da da svoj sud. 20 hiljada istraživanja je urađeno. Znači struka se bavi time aktivno i mislim da treba njih da slušamo - rekao je Srđan Barac iz Centra za društvenu stabilnos u Beogradu.

Najviše nalazišta litijuma leži na južnoameričkom kontinentu. Uskoro bi i najrazvijenije evropske zemlje trebalo da počnu sa eksploatacijom. Tako Njemačka započinje gradnju svoje prve rafinerije litijuma u Biterfeldu, koja bi trebalo da bude najveća u Evropi.