latinica  ћирилица
19/07/2024 |  22:27 ⇒ 22:28 | Autor: SRNA

U Mrkonjić Gradu Festival zanatskog piva

U Mrkonjić Gradu večeras je održan prvi Festival zanatskog piva na kojem su učestvovale četiri zanatske pivare, a gastronomsku ponudu predstavila su i dva proizvođača sa područja ove opštine.
Festival piva u Mrkonjić Gradu -
Festival piva u Mrkonjić Gradu

Prvi Festival zanatskog piva otvorio je proizvođač domaćeg "Varcar" piva Јugoslav Župić koji je rekao da se ovaj događaj prvi put organuzuje u saradnji sa zanatskim proizvođačima piva iz Banjaluke i Laktaša.

On je izjavio da je cilj Festivala doći do saznanja kako Mrkonjićani reaguju na domaće proizvode, odnosno koliko su zainteresovani za njih.

- Proizvodnjom piva bavim se osam godina i smatram da se isplati svaki zanat kojim čovjek odluči da se bavi - naglasio je Župić.

Direktor "Gorštak" pivare iz Laktaša Nikola Galić rekao je Srni da je ova pivara osnovana 2016. godine, te da imaju četiri vrste piva u stalnoj ponudi, kao i više sezonskih.

On je dodao da svoje proizvode plasiraju širom BiH, te izvoze za Švajcarsku, a u planu imaju da proizvodnju i dalje šire.

Vlasnik "MCB" pivare iz Banjaluke Ljubomir Marić rekao je Srni da je potrebno uložiti mnogo truda da bi zanatska proizvodnja piva zaživjela, te da ljudi spoznaju kakav je to proizvod, zašto je drugačije i šta je to specifično kod njega kako bi se proizvodnja proširila.

- Pivara je osnovana 2018. godine i mi smo prvi koji su izvezli kraft pivo van BiH, ali da bi izvoz bio bolji potrebno je imati veliku proizvodnju - rekao je Marić.

Tehnolog u Poljoprivrednoj zadruzi "Sirana Podrašnica" Dražena Kalaba istakla je da su večeras došli da podrže Festival, te da su izložili devet vrsta sireva.

- Sirana proizvodi pet osnovnih vrsta sireva, prerađujemo oko 200 litara mlijeka dnevno i svi naši isporučioci mlijeka su iz sela Podrašnica. Proizvodimo oko 20 kilograma sira na dnevnom nivou, koje uspijemo plasirati i prodati na tržištu - rekla je Kalaba.

Tri zanatske firme predstavile su najbolja kraft piva u regiji "MCB" pivara, "Gorštak" pivara i Trapističko pivo Poljoprivredne zadruge "Livač", a posjetioci su mogli da degustiraju i domaće "Varcar" pivo, majstora piva Јugoslava Župića iz ove opštine.

Festival je održan na Trgu srpske vojske, a organizator je Kulturno-sportski centar "Petar Kočić".

Organizovan je u okviru manifestacije "MG ljeto", a u zabavnom dijelu programa učestvovao je lokalni bend "Caricin".