latinica  ћирилица
20/07/2024 |  09:46 ⇒ 09:50 | Autor: SRNA

Đedović Handanović: Sljedeći korak je mapa puta za razvoj projekata

Ministar rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović izjavila je da ništa što je potpisano sa EU ne prejudicira projekat "Јadar", ali se, prema Memorandumu, neće raditi ništa što nije usaglašeno sa EU i Njemačkom kao nosiocem industrijskog razvoja.
Dubravka Đedović Hndanović (Foto: Tanjug, MRE/ Emilija Jovanović) -
Dubravka Đedović Hndanović (Foto: Tanjug, MRE/ Emilija Jovanović)

Handanovićeva je rekla da je sljedeći korak da se u narednih šest mjeseci napravi mapa puta, koja će propisati kako da se na održiv način razvija bilo koji projekat kada je riječ o kritičnim mineralnim sirovinama.

Ona je ocijenila da je Memorandum o razumijevanju o strateškom partnerstvu Srbije i EU u oblasti održivih sirovina, lanaca vrijednosti, baterija i električnih vozila, ogroman iskorak za odnose Srbije i EU kada je riječ o kritičnim sirovinama, za kojima raste potražnja na globalnom nivou.

- Ne radi se ovde samo o jednom projektum nego o saradnji Srbije i EU kada je riječ o kritičnim mineralnim sirovinama. Osim litijuma i borata, Srbija je bogata molibdenom, niklom i kobaltom, kao i kalcitom, imamo značajne rezerve tih minerala i imamo nameru da ih razvijamo - rekla je Handanovićeva za RTS.

Ona je navela da dozvolu za eksploataciju daje Ministarstvo rudarstva i energetike, ali da je dug put od istraživanja do dozvola za eksploataciju.

Prema njenim riječima, da bi bilo koji projekat dobio dozvolu za eksploataciju, mora prije svega da ima završenu tehničku investicionu dokumentaciju, ali i da dobije sve saglasnosti nadležnih institucija u Srbiji, kada je riječ o vodoprivredi, zaštiti životne sredine, spomenicima kulture i lokalnoj samoupravi.

- Niz postupaka koji su usklađeni sa zakonskom procedurom moraju da budu završeni, ispoštovani, da ishoduju neophodne dozvole, da bi onda konkretno Ministarstvo rudarstva moglo da uopšte razmatra dozvolu o eksploataciji, koja mora da bude upotpunjena završenom tehničkom investicionom dokumentacijom - rekla je Handanovićeva.