latinica  ћирилица
21/07/2024 |  10:24 ⇒ 14:31 | Autor: SRNA

Zlato za hor "Banjalučanke" na takmičenju u Rimu

Ženski kamerni hor "Banjalučanke" iz Banjaluke osvojio je zlatnu medalju u kategoriji tradicionalne muzike na renomiranom 13. Internacionalnom horskom takmičenju "Muzika eterna Roma" /Musica eterna Roma/ u Italiji.
Ženski kamerni hor "Banjalučanke", arhiv - Foto: SRNA
Ženski kamerni hor "Banjalučanke", arhivFoto: SRNA

Hor "Banjalučanke" nastupio je kao jedini predstavnik Republike Srpske i BiH na ovom licenciranom međunarodnom takmičenju, koje je u ukupnom festivalskom i takmičarskom programu okupilo horove iz Italije, Malezije, Kine, Bugarske, Belgije i Poljske.

Dirigent Ženskog kamernog hora "Banjalučanke" Mladen Matović rekao da je ponosan jer su na još jednom značajnom takmičenju zadržali kontinuitet kvalitetnih takmičarskih nastupa na internacionalnoj horskoj sceni.

- Kako smo i najavljivali pred odlazak, prvi i osnovni cilj učešća na takmičenju u Italiji predstavljao je testiranje naših trenutnih izvođačkih mogućnosti i pripremu pred narednu, veoma zahtjevnu takmičarsku sezonu - izjavio je Matović Srni.

On je dodao da je posebno ponosan na nove članove kojima je ovo bilo prvo učešće na nekom međunarodnom takmičenju.

- Oni su nam na najljepši mogući način pokazali da hor "Banjalučanke" ne treba da brine za svoju budućnost - rekao je Matović.

On je dodao da su se na takmičenju predstavili odabranim kompozicijama savremenih autora domaće horske literature, a kao solisti nastupili su Neđica Mijajlović i Јelena Vulin.

Matović je napomenuo da osim pripreme dva cjelovečernja gala koncerta, koji treba da se održe polovinom decembra u Banskom dvoru u Banjaluci, hor "Banjalučanke" u narednom periodu očekuje učešće na takmičenju u Lisabonu, te učešće na Evropskom horskom prvenstvu u Danskoj.

Učešće hora "Banjalučanke" na takmičenju u Rimu, koje je počelo 17. jula, realizovano je zahvaljujući podršci kabineta predsjednika Republike Srpske i grada Banjaluka.

Ansamble je ocjenjivao internacionalni stručni žiri, sačinjen od uglednih svjetskih eksperata za horsku muziku, dok je umjetnički direktor ovogodišnjeg takmičenja bio istaknuti italijanski kompozitor i dirigent Mikele Јosija.

Osim učešća u kategoriji tradicionalne muzike, Ženski kamerni hor "Banjalučanke" imao je i veoma zapažen nastup na završnom koncertu najboljih horova takmičenja, na kojem se predstavio sa zahtjevnim a kapela programom.