latinica  ћирилица
23/07/2024 |  17:59 ⇒ 18:08 | Autor: RTRS

Ruska gazeta: Mastilović poklonio ikone mjesnoj crkvi Kazanske ikone Bogorodice

Ikone svetih Nikolaja Srpskog Velimirovića i Јustina Popoviča stigle su iz Republike Srpske u mjesnu crkvu Kazanske ikone Bogorodice koju je podigao generalisimus Aleksandar Vasiljevič Suvorov. Poslao ih je "na poklon Rusima od srpskog naroda" šef predstavništva Ruskog istorijskog društva u Srpskoj, direktor Instituta istorijskih nauka Univerziteta u Istočnom Sarajevu Draga Mastilović.
Ikone (foto: Aleksandr Aleksandrov) -
Ikone (foto: Aleksandr Aleksandrov)

Ikone su predate upravniku crkve Eleni Borščevoj.

Događaju su prisustvovali direktor Centra za međunarodnu saradnju "Rusko-balkanski dijalog" Evgenij Osenkov i rukovodilac Rusko-balkanskog centra za poslovnu saradnju i kulturu Mihail Јarujev.

- Izražavam duboku zahvalnost Dragi Mastilović na ovom jedinstvenom i veoma važnom daru koji pomaže u jačanju kulturnih i duhovnih veza između Ruske Federacije i Republike Srpske. Ovo bi trebalo da postane nova prekretnica u razvoju rusko-srpskih odnosa - izjavio je Osenkov.

- Draga braćo i sestre Srbi, hvala vam puno na poklonima, dođite - poručila je Borščeva.

Podsetimo, u junu je, u okviru Peterburškog međunarodnog ekonomskog foruma, potpisan memorandum o saradnji između Ivanovske oblasti i Republike Srpske, kao i sporazum o interakciji između Ivanovskog državnog univerziteta i Univerziteta u Istočnom Sarajevu.