latinica  ћирилица
24/07/2024 |  10:45 ⇒ 11:06 | Autor: RTRS

Niz servisa MUP-a Srpske - olakšice za građane (VIDEO)

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan izjavio je da će Sporazum o elektronskoj razmjeni podataka, potpisan sa Notarskom komorom Srpske, omogućiti građanima da ne donose uvjerenja o prebivalištu, prilikom ostvarivanja određenih pravnih usluga, već će notari imati uvid u baze MUP-a o prebivalištu i boravištu.
Polcija Srpske - Foto: RTRS
Polcija SrpskeFoto: RTRS

- Građani neće morati više ići po takva uvjerenja i da čekaju u redovima. Lakše je i notaru i građanima i brže će se odvijati određeni procesi u rješavanju određenih pravnih stvari - izjavio je Karan.

Karan je naveo da sve javne službe i republička uprava moraju doći do nivoa da razmjenjuju informacije koje po službenoj dužnosti imaju sa onima koji upotrebljavaju te informacije, da bi građani što manje čekali na šalterima.

Karan je istakao da će MUP nastaviti da razvija i ostale servise, te najavio da će uskoro biti omogućeno da građani Republike Srpske mogu podnijeti zahtjev za uvjerenja ili neki drugi postupak kada je riječ o prebivalištu i boravištu, bez obzira gdje se nalaze, što će biti besplatno.

- Vrlo brzo ćemo pustiti u funkciju i servis da građani posredstvom intereneta mogu da zakažu termin za podnošenje zahtjeva za ličnu kartu ili pasoš. To bi trebalo biti pušteno najkasnije do septembra - naglasio je Karan.