latinica  ћирилица
24/07/2024 |  14:04 ⇒ 15:29 | Autor: RTRS

Bukejlović-Macura: Ohrabriti i podržati žrtve da prijave nasilje

Ministar pravde u Vladi Republike Srpske Miloš Bukejlović razgovarao je danas sa ministarkom bez portfelja zaduženom za rodnu ravnopravnost, borbu protiv nasilja nad ženama i politike ekonomskog i političkog osnaživanja žena u Vladi Republike Srbije Tatjanom Macurom o krivičnopravnoj zaštiti od nasilja.
Bukejlović i Macura - Foto: Ustupljena fotografija
Bukejlović i MacuraFoto: Ustupljena fotografija

Bukejlović i Macura su razmijenili mišljenja o zakonskim rješenjima u Republici Srpskoj i Republici Srbiji, kada je u pitanju krivičnopravna zaštita od nasilja sa akcentom na krivično djelo nasilje nad ženama, kao i slučajevima u sudskoj praksi, ističući da se zakonska regulativa unapređuje u skladu sa standardima EU.

Na sastanku je naglašeno da je ovo važna tema za obje vlade i svako društvo, bilo da se radi o unapređenju zakonodavstva, primjeni u praksi ili razmjeni iskustava o zaštiti od različitih vrsta nasilja, kako bi se preventivno djelovalo i stvorilo sigurno okruženje.

- Vlada Republike Srpske uspostavila je određene mehanizme kada je u pitanju zaštita žrtava od nasilja, pravni i institucionalni okvir za prevenciju nasilja nad ženama te identifikaciju i procesuiranje izvršioca, kako bi se unaprijedila oblast zaštite žrtava nasilja jer se nasilje, u bilo kojoj sferi društva, mora spriječiti - rekao je Bukejlović.

Macura je naglasila da ne postoji opravdanje za bilo koji oblik nasilja i da osnaživanje i podrška ohrabrivanju žrtava da prijave nasilnike, kao i podizanje svijesti šire zajednice o odgovornosti izvršioca ovih krivičnih djela, treba da bude prioritet.

U skladu sa tim, na sastanku je dogovoreno da će zajedničke aktivnosti resornih ministarstava, u narednom periodu, biti usmjerene na organizovanje konferencija koje će za cilj imati podsticanje žrtava da prijave nasilje ali i edukacuju svih koji se u praksi bave ovom problematikom, kako bi se žrtvama nasilja pružila najadekvatnija podrška i kaznili izvršioci ovih krivičnih djela.