latinica  ћирилица
24/07/2024 |  17:16 ⇒ 17:18 | Autor: RTRS

Višković: Neusvajanje Nacrta reformske agende pokazuje svu nefunkcionalnost u FBiH

Neusvajanje Nacrta reformske agende na koji je Republika Srpska dala saglasnost, a koja je trebala da bude upućena u Brisel, Evropsku komisiju nakon koje je trebala otpočeti uplata prve tranše od 70 miliona namijenjenih BiH je još jedan u nizu dokaza da je Republika Srpska opredijeljenja za EU put, rekao je premijer Srpske Radovan Višković.
Radovan Višković (Foto: twitter.com/Vlada_Srpske) -
Radovan Višković (Foto: twitter.com/Vlada_Srpske)

Navodi da su sve izjave koje su dolazile od nelegalnog visokog predstavnika Kristijana Šmita i Ambasade SAD kako Srpska blokira EU integracije, kako je Srpska protiv investicija iz EU, kako blokira novac namijenjen građanima u BiH netačne, maliciozne i protiv Republike Srpske.

- Četiri kantona u kojima je većina okupljena oko SDA blokirali su i nisu podržali Reformsku agendu i time onemogućili prvu tranšu od 70 miliona evra namijenjenih BiH pokazuje svu nefunkcionalnost u FBiH i raskrinkavaju sve te laži i koje po ko zna koji put demaskiraju odnose u BiH - rekao je predsjednik Vlade Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, upornim laganjem, etiketiranjem Republike Srpske da nanosi štetu BiH, institucijama i građanima i ovo je pokazatelj kako su te izjave bile netačne i protiv Republike Srpske, a Republika Srpska je pokazala da je opredijeljena za evropski put i Srpska je kao i do sada dala puni doprinos i aktivno učestvuje u EU procesima.

- Zahvaljujem se svim našim predstavnicima koji su učestvovali u ovom procesu, kao i predstavnicima Evropske komisije - navodi Višković.

Ističe da se u BiH mogu provoditi potrebne aktivnosti u procesu EU integracija i na EU putu uvažavajući postojeće ustavno uređenje i mehanizam koordinacije.

- Zahvaljujem se i predstavnicima iz Evropske komisije koji su zajedno u saradnji sa predstavnicima Republike Srpske radili na usaglašavanje predloženih mjera. Јoš jednom ističem da je ovaj put prilikom neusvajanja nacrta Reformske agende dokazano i pokazano da Republika Srpska i njene institucije nisu remetilački faktor u BiH kako se želi uporno predstaviti od strane onih koji su protiv Republike Srpske i njenih institucija, već da je Republika Srpska spremna, sposobna i lider u procesu EU integracija u BiH -  zaključio je Višković.