latinica  ћирилица
24/07/2024 |  19:29 ⇒ 19:44 | Autor: banjaluka.net

Dodik: Imamo pravo na naš Izborni zakon, primjenjivaćemo ga od sljedeće godine

Imamo pravo na Izborni zakon. Imamo pravo da uredimo pitanje lokalnih izbora, izbore za Narodnu skupštinu i predsjednika Republike Srpske. Mi ne sporimo da Centralna izborna komisija ima pravo da sprovodi izbore za poslanike u Predstavnički dom i za člana Predsjedništva BiH, rekao je u intervjuu za banjaluka.net predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik komentarišući odluku Ustavnog suda BiH da suspenduje Izborni zakon Republike Srpske.
Milorad Dodik - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Milorad DodikFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

 Dodik je rekao da je Ustavni sud politički sud i da donosi političke odluke.

- Centralna izborna komisija nema ni ustavno ni bilo koje drugo pravo da sprovodi izbore u Republici Srpskoj. Čak po Izbornom zakonu BiH se kaže da CIK sprovodi izbore za poslanike u Predstavničkom domu i za člana Predsjedništva BiH i utvrđuje politike za ostale nivoe vlasti. To znači ono da izbori moraju biti demokratični, transparentni, fer, pošteni. A onda da Republička komisija sprovede izbore u skladu s tim - rekao je Dodik.

Kako je rekao, Ustavni sud BiH na ovaj način prekraja Ustav, te da je ovu mjeru donio kako bi stvorio uslove da bi sutra Izborni zakon mogli proglasiti neustavnim.

- Kao prvo, Ustavni sud ne funkcioniše po Ustavu BiH. Njime je predviđeno da se predsjednik i potpredsjednik Ustavnog suda biraju iz entiteta, a ne dvije strane. Dakle, i to su razvalili, oni su masovni rušioci Ustava. To je njihov problem. Mi smo odlučili da izađemo na izbore po ovom nametnutom zakonu jer ne želimo da dođemo u jednu traumatičnu situaciju - kazao je Dodik.

Kako je istakao, situacija je takva u BiH, te da Republika Srpska čeka pravi trenutak, odnosno pobjedu Trampa kako bi se izborila za bolju poziciju.

- Mislim da imamo dobru pozicioniranost u tom pogledu. I mi se pripremamo za vrijeme koje dolazi, kad dođe Tramp na vlast. Znamo da u naredna tri mjeseca, kada se inauguriše Tramp, moramo stići do njega. Da na njegovom stolu bude ta priča. I o tome šta se radi ovdje u vezi sa sankcijama i svim drugim. S druge strane, Evropa će sasvim drugačije izgledati. Snaga i nadmenost nekih zemalja koju pokazuju kroz Šmita će sigurno nestati. Krenuće i mirovni proces s Rusijom oko Ukrajine, to će biti jedna sasvim nova atmosfera. To će biti atmosfera dogovora i saradnje, a ne isključivosti i uslovljavanja. Prema tome, imamo niz dobrih prilika. Zato smo rekli da će naš Izborni zakon da se primjenjuje od 1. januara iduće godine - rekao je Dodik.

Dodaje da je očekivao da će se Ustavni sud BiH ovako postaviti jer su motivisani politikom.

- Političke odluke Ustavnog suda su uvijek opasne. I uvijek se olupaju o glavu onoga čiji je Ustavni sud BiH, a to je BiH - zaključio je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske u intervjuu za portal banjaluka.net komentarisao je i odnose s partnerima na nivou BiH nakon usvajanja budžeta. Kako je rekao, SNSD nastupa tako da ne dozvoljava sistemske zakone koji mijenjaju karakter BiH.

- Budžet je godišnji dokument. Imao ga ili ne, ima načina da se finansira. Prema tome, mi ćemo te kratkoročne stvari dopuštati. Ali te sistemske stvari, u vezi s ustavnim uređenjem, ne možemo da se složimo. Јer u Sarajevu postoji jedna struktura koja želi da iskoristi veliko prisustvo međunarodnog faktora, pa čak i evropski put, da bi prigrabila veću centralizaciju BiH - rekao je Dodik.

Naglašava da je Republika Srpska primarno za evropski put i da je tome doprinijela jer je glasala za nekoliko zakona da bi se dobio status pregovarača.

- Ali mi smo ti koji isto kažu da je nemoguće da zemlja bude pregovarač, a da ima lažnog visokog predstavnika. Za razliku od Sarajeva koje kaže da treba imati visokog predstavnika. Mi se tu ne snalazimo. Tu se mi ne vidimo. Mi hoćemo da sjednemo i kažemo – ljudi, evo mi hoćemo da ostanemo u BiH, ali vi ne možete da računate da ćete razvlastiti Republiku Srpsku. Ali daj da napravimo šta može da bude funkcionalno - kazao je Dodik.

Upitao je i zašto je problem da Republika Srpska bude vidljiva u evropskom procesu. Kako je rekao, mnoge evropske složene zemlje funkcionišu na taj način, te je naveo primjer Belgije, gdje na sastanke, npr. o poljoprivredi, ne dolazi savezni ministar, nego ministar neke regije.

- Zašto se mi ne možemo dogovoriti oko toga? A zašto vi želite da imate tamo nekog ministra i da vršite centralizaciju? Tu je sva priča. Ova priča o sukobu, ratu, to je apsolutno izlišno komentarisati. Od toga nema ništa. Oni koji prijate ratom, krive nas da smo mi za rat - kaže predsjednik Srpske.

Navodi da su u procesu povratka nadležnosti vidjeli da se svijet, nažalost, ponovo objedinio oko muslimanskih ciljeva i da bi svako istrčavanje Republike Srpske značilo dodatnu homogenizaciju i muslimana i Zapada.

- Nismo zaboravili te ciljeve, ostavljamo ih, ali ćemo ih vratiti jednog dana kada vidimo da postoje minimalne šanse za to. Onda smo rekli da idemo u mirno razdruživanje, a oni su to proglasili pitanjem rata. A mi opet mislimo da bi trebalo da sjednemo da razgovaramo. Da kažemo da ovo ne ide, da ne funkcioniše, da je ovo teško jer neće da se vrate na izvorni Dejton - kazao je Dodik.

Kaže da je želja da se dogovorimo, da se ne bismo tukli, radovali, bacali kamenje jedni na druge.

- A šta drugo? Išli smo tom logikom, a oni to proglašavaju kao razlog za rat. Evo, mi smo rekli u redu, staćemo s tim. Ali mislite da to ponovo neće dobiti kao inicijativu? Naravno da ćete dobiti - kaže Dodik.