latinica  ћирилица
25/07/2024 |  14:54 ⇒ 15:09 | Autor: RTRS

Mazalica: Cilj neusvajanja Reformske agende - demontiranje aktuelnog mehanizma koordinacije (VIDEO)

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica rekao je za RTRS da neusvajanje Nacrta reformske agende, uz podršku SDA, ima jasan cilj da se demontira aktuelni mehanizam koordinacije, te da se odlučivanje o evropskim pitanjima na nivou BiH svede na institucije BiH - Predsjedništvo, Parlamentarnu skupštinu, Savjet ministara.
Srđan Mazalica - Foto: RTRS
Srđan MazalicaFoto: RTRS

- Prilikom usvajanja mehanizma koordinacije hrvatska strana je nastojala da se, pored nivoa BiH i entiteta, uključe i kantoni, jer nije svaka vlada Federacije BiH bila izabrana uz podršku reprezentativnih hrvatskih predstavnika. Dakle, tada Bošnjaci nisu bili ti koji su insistirali na vidljivosti kantona u mehanizmu koordinacije. Međutim, danas blokade dolaze iz bošnjačkih - SDA kantona - rekao je Mazalica.

Naveo je da je u prošlosti bilo više opstrukcija zaživljavanja mehanizma koordinacije koje su upravo dolazile iz "sarajevske kuhinje".

- Postavlja se i pitanje, da li će sada Evropska komisija obustaviti projekte kroz ove kantone koji su blokirali reformsku agendu, kao što su to uradili Republici Srpskoj koja se povukla iz BiH institucija nakon nametanja zakona od Valentina Incka, što ni Evropska komisija nije podržavala - rekao je Mazalica.