latinica  ћирилица
25/07/2024 |  18:33 ⇒ 19:54 | Autor: RTRS

Ambasada SAD optužila Dodika za neuspjeh Reformske agende

Ambasada SAD u BiH oglasila se povodom neuspjeha Reformske agende za BiH, optužujući predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika za njenu blokadu.
Ambasada SAD u BiH (Foto: FB/United States Embassy to Bosnia and Herzegovina) -
Ambasada SAD u BiH (Foto: FB/United States Embassy to Bosnia and Herzegovina)

Iz ove ambasade su rekli da je Plan rasta za Zapadni Balkan jedinstvena ponuda Evropske unije građanima u BiH da koriste neke od prednosti članstva u EU prije samog pristupanja.

- Pružao bi proširenu pomoć u zamjenu za osnovne reforme. Sve što politički lideri ove zemlje trebaju učiniti kako bi otključali prvu tranšu sredstava dostupnih iz Plana rasta je predati ambicioznu Reformsku agendu u Brisel. Politički lideri ne uspijevaju u tome - naveli su iz Ambasade SAD.

Navode da je EU pred političke lidere stavila Reformsku agendu, a da je, kako kažu, "njeno odobravanje sedmicama blokirao predsjednik Republike Srpske, koji je odbio da prihvatiti dvije tačke u planu od 100 tačaka, uključujući zahtjev da Republika Srpska imenuje sudije u Ustavni sud BiH i poštuje odluke Suda".

- Naše razumijevanje je da EU nije umanjila svoje zahtjeve za Reformsku agendu i da Dodik i dalje odbija da pristane na posljednje dvije tačke. Nažalost, ovo je tipično za čovjeka koji dosljedno stavlja svoje interese ispred interesa onih koje tvrdi da predstavlja. Kao što smo ranije rekli, Dodikova retorika i politike i dalje predstavljaju najveću prijetnju za evropsku budućnost koju građani BiH žele i zaslužuju - navodi se u saopštenju američke Ambasade.

Kažu da im nije jasno zašto je Radna grupa glasala za odobrenje plana koji nije sadržavao sve zahtjeve EU, uključujući zahtjev za imenovanje sudija Ustavnog suda BiH i poštivanje odluka Suda.

- Bez obzira na to, odluka Stranke demokratske akcije da iskoristi priliku za političko razmetanje, umjesto da radi s drugim pro-bh. strankama na osiguranju odobrenja za posljednje dvije preostale tačke, bila je nekorisna i neodgovorna. Takvo ponašanje ne doprinosi izgradnji konsenzusa i postizanju kompromisa potrebnih za napredak na evropskom putu. Kada je u pitanju osiguranje evropske budućnosti zemlje, politika bi, kao što kažemo u SAD, trebala stati tamo gdje počinju važniji interesi. SDA taj test juče nije položila - navedeno je u saopštenju Ambasade.