latinica  ћирилица
27/07/2024 |  07:51 | Autor: TANЈUG

Željeznički saobraćaj u Francuskoj i dalje u prekidu, istraga o sabotaži na prugama u toku

Željeznički saobraćaj u Francuskoj i dalje je u prekidu nakon jučerašnjeg dobro pripremljenog i masivnog napada na željezničku mrežu, za koji još niko nije preuzeo odgovornost, a istraga se nastavlja, javljaju danas francuski mediji.
Francuske željeznice (Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON) -
Francuske željeznice (Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON)

Mreža brzih željeznica u Francuskoj pogođena je juče koordinisanim ''zlonamjernim radnjama'', uključujući podmetanje požara koji su doveli do poremećaja na velikom broju najprometnijih željezničkih linija u zemlji.

Situacija se poboljšava, ali saobraćaj je i dalje u prekidu na dvije od tri linije koje idu ka Bretanji i jugozapadu, dok je na linijama ka sjeveru 80 odsto saobraćaja u prekidu, a svuda se bilježe kašnjenja od jednog do dva sata, prenosi Frans 24.

Na brzoj pruzi na istoku zemlje željeznički saobraćaj se odvija normalno, pokazuju podaci državne željeznice SNCF. Kako se navodi, sutra se očekuju poremećaji na sjevernom kraku željeznice, dok se na atlantskom kraku očekuje poboljšanje.

Poboljšanje situacije se očekuje i danas, zahvaljujući mobilizaciji nekoliko hiljada radnika željeznice, saopšteno je iz ove kompanije.

Na više lokacija na željezničkoj mreži u noći između četvrtka i petka presječeni su i zapaljeni optički kablovi u blizini pruga, koji obezbjeđuju transmisiju sigurnosnih informacija mašinovođama.

Francuski premijer Gabrijel Atal izjavio je juče da sabotaže koje su pogodile ključne dijelove francuske željezničke mreže uoči Olimpijskih igara imaju "jasan cilj - blokiranje mreže brzih vozova".

On je rekao da su "vandali" strateški napali glavne rute sa sjevera, istoka i zapada prema Parizu, i to nekoliko sati prije ceremonije otvaranja Olimpijade.

Parisko tužilaštvo otvorilo je istragu i cijeli slučaj okarakterisalo kao "namjernu štetu" nanesenu željezničkoj infrastrukturi i "fundamentalnim nacionalnim interesima".

Uzorci sa više lokacija poslati su u Nacionalni istraživački institut Žandarmerije na hitnu analizu.

Izvor blizak istrazi izjavio je da je riječ o dobro pripremljenoj operaciji koju je organizovala “ista struktura“.