latinica  ћирилица
28/07/2024 |  08:36 ⇒ 10:24 | Autor: SRNA

Maglaj: U Krsnom polju održan Zavičajni sabor

U Krsnom polju kod Maglaja održan je 19. Zavičajni sabor "Krsno polje-Bakotić-Bočinja-Dolac" na kojem su se okupili srpski povratnici i raseljena lica sa tog područja.
19. Zavičajni sabor "Krsno polje-Bakotić-Bočinja-Dolac" - Foto: SRNA
19. Zavičajni sabor "Krsno polje-Bakotić-Bočinja-Dolac"Foto: SRNA

Saborsku zastavu sinoć je podigao ovogodišnji kum Sabora Zoran Božić, seniorski reprezentativac Njemačke u vaterpolu porijeklom iz ovih krajeva, dok je za kolovođu Sabora izabrana Dijana Mitrović.

Paroh maglajski Vladimir Kukić, koji je služio večernje u okviru Sabora, ukazao je na značaj ove tradicionalne manifestacije u kojoj je svako čista srca dobrodošao i koji ponovo okuplja nekadašnje stanovnike rasute na sve strane svijeta.

- Ljudi svoje godišnje odmore planiraju prema održavanju Sabora kako bi se zahvalili Gospodu na svakom dobru koje dobijamo - izjavio je Kukić, ističući zadovoljstvo što je Sabor svake godine sve ljepši i veći.

Kukić je naveo da se plamen ovog saboravanja pokrenuo i prenio na druga povratnička mjesta i poručio da je ognjište nešto neprocijenjivo.

- Ognjište je nešto što su sticali naši pradjedovi i djedovi, i danas, mi kao naslijednici nemamo pravo da ga tek tako u bescjenje damo. Sačuvajmo pedalj zemlje da imaš gdje da dođeš i pokloniš sjenima predaka jer ne rađa dobra ploda korijen koji se presađuje često puta - poručio je Kukić.

Organizator Zavičajnog sabora Sretko Đurković rekao je da je Sabor značajno doprinio da se nekadašnji stanovnici ovog kraja vraćaju, obilaze i obnavljaju svoja imanja.

- Počeli smo u petak izvornom muzikom ovog kraja i tradicionalnom džipijadom, obilazeći naša sela - naveo je Đurković.

Prema njegovim riječima, Saboru je prethodila poljsko-žitna molitva na Brežđima u Bakotiću na praznik Svetog velikomučenika Prokopija, koja je okupila veliki broj učesnika.

Saboru je prisustvovala poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić koja je istakla da je zadovoljna što su Srbi ovog područja dovoljno osviješteni da sačuvaju svoja ognjišta i rodnu grudu, u okolnostima kada političko Sarajevo postupcima konstantno poručuje da Srbi u Federaciji BiH nisu rado viđeni gosti.

- Divim se ovim ljudima na njihovoj hrabrosti da očuvaju svoju rodnu grudu - rekla je Vulićeva, koja je izrazila žaljenje što protjerani Srbi sa sarajevsko-romanijske regije nisu ozbiljnije pristupili povratku kako bi ih bilo više od onih koji danas naseljavaju te krajeve, a potencijalni su teroristi.

Organizacioni odbor pripremio je bogat kulturno-umjetnički program i vatromet.