latinica  ћирилица
28/07/2024 |  12:57 | Autor: SRNA

Linta: Hrvatska planski i sistematski otima srpsku imovinu

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta upozorio je da Hrvatska planski i sistematski otima srpsku imovinu u Hrvatskoj, i to, kako je naveo, pod licemjernom parolom "sređivanja zemljišnih knjiga".
Miodrag Linta (Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bs) -
Miodrag Linta (Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bs)

Linta je ukazao da se Hrvatska od 1997. godine nakon donošenja antisrpskog Zakona o vlasništvu uknjižila kao vlasnik na oko milion katastarskih čestica, čiji su katastarski vlasnici do 1995. godine bili prognani Srbi.

- Hrvatska namjerava da se uknjiži kao vlasnik i na preostalih više od 500.000 katastarskih čestica - istakao je Linta u saopštenju.

On je naveo slučaj zemljišta Ј.M. iz Smokovića u Ravnim Kotarima, koje se nalazi osam kilometara istočno od Zadra, a trenutno pripada opštini Zemunik Donji.

Prema njegovim riječima, S.M. je u Smokoviću, gdje je prije rata živjelo više od 98 odsto Srba, 1984. godine uknjižio zemljište, dobio građevinsku dozvolu i izgradio porodičnu kuću kod puta Donji Zemunik - Murvica.

- Na osnovu tih dokumenata poslije rata mu je obnovljena kuća, koja je srušena u zločinačkoj akciji Maslenica januara 1993. godine., kao i mnogim drugim Srbima u Smokoviću, Kašiću, Islamu Grčkom i drugim mjestima - naveo je Linta.

Međutim, nadležni sada kažu da prema njihovim podacima navedeno zemljište više ne pripada prognanom Srbinu Ј.M. koji je prinuđen da pokrene postupak ponovnog utvrđivanja vlasništva na katastarskoj čestici na kojoj se kuća nalazi, naveo je Linta.

Ocjenjujući da je potpuno jasno da je riječ o sistematskom otimanju srpske imovine, ne samo u Ravnim Kotarima, nego i širom Hrvatske, Linta je pozvao Srbiju da pokrene pravnu i diplomatsku borbu za poštovanje veoma važnog međunarodnog dokumenta - Bečkog sporazuma o sukcesiji, koji je potvrdio Hrvatski sabor marta 2004. godine.

- Posebno je značajan Aneks G pod nazivom "Privatna svojina i stečena prava". U njemu jasno piše da svim građanima i pravnim licima trebaju biti zaštićena i vraćena prava koja su imali na dan 31.12. 1990. godine. To uključuje zemljište, šume, stanove, kuće i svu drugu imovinu - objasnio je Linta.